Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
4 september 2017

Welk soort hongergevoel heb jij? (Deel 2)

Het is soms moeilijk om onderscheid te maken tussen echte lichaamshonger en een hongergevoel dat ergens anders vandaan komt. In deze columns helpen we je!

In deel 1 van deze column heb je al kunnen lezen wat de eerste zeven hongersoorten precies inhouden en welke tips en tricks hierbij horen: Welk soort hongergevoel heb jij? (Deel 1)

De hongersoorten die beschreven zijn in deel 1:

1. Lichaamshonger
2. Concentratiehonger
3. Geen honger
4. Constante honger
5. Luchthonger
6. Zintuigenhonger
7. Verveelhonger

Ik ben erg benieuwd of jij al in één van de bovenstaande hongersoorten hebt herkend. Zo niet, niet ‘getreurd’, want zoals beloofd zal ik in dit tweede deel de laatste zes hongersoorten beschrijven met bijpassende tips:

8. Valse honger

Valse honger is eigenlijk dorst die zich uit als een hongergevoel. Het honger- en dorstgevoel wordt door de hypothalamus geregeld. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is de hypothalamus een klein orgaan in je hersenen dat verschillende functies heeft. Zo stuurt hij het zenuwstelsel aan, maar regelt hij ook dat er een bepaald gedrag veroorzaakt wordt. Bijvoorbeeld dus dorst- en hongergevoelens. De hypothalamus laat je weten wanneer er behoefte is aan vocht. Dorst- en hongerprikkels zijn vrijwel gelijk en daardoor verwarrend. Hoewel het dan lijkt alsof je honger hebt kan het dus ook heel goed zijn dat je gewoon even wat moet drinken. Sommige mensen drinken structureel veel te weinig. Hierdoor geeft de hypothalamus wel seintjes af, alleen die worden verward met hongerprikkels. Hierdoor blijf je maar eten…

Tips:

  • Wees alert; gaat het om honger of dorst? Dit kun je heel makkelijk checken door eerst een groot glas water te drinken. Verdwijnt het gevoel, dan was het een dorstprikkel. Zo niet, dan ga je iets eten. Vaak als je een vast eetpatroon hebt weet je ook wel of het tijd is om te eten of niet. Je lichaam heeft namelijk een soort innerlijke klok die aangeeft wanneer het tijd is!
  • Drink minimaal 1,5-2 liter vocht per dag, het liefst water aangevuld met koffie of thee zonder suiker en melk. Vermijd zoete dranken en frisdranken;
  • Soep is een hele lekkere en makkelijke manier om vocht binnen te krijgen. Het vult, maar bevat relatief weinig calorieën (indien je groenten en vlees gebruikt en geen koolhydraatbron zoals vermicelli of aardappel). Gebruik ook niet te veel zout! Kijk eens voor een lekker recept in het PowerSlim kookboek of op onze receptenpagina.

9. Afterparty honger

Wie regelmatig een feestje heeft zal deze soort honger uiteraard herkennen; de afterparty honger! Je kent het wel; weinig geslapen na een feestje en de volgende dag heb je een onstilbaar hongergevoel. Het liefst eet je de hele dag door ongezond eten. Het probleem begint eigenlijk al bij een gebrek aan slaap, hierdoor vindt er een verhoogde aanmaak van grheline plaats en dit is dan ook de boosdoener. In combinatie met alcohol wordt het lichaam aangespoord om extra te gaan eten. Die pizza waar je na zo’n avond zin in hebt komt dus door de alcohol.

Tips:

  • Het belangrijkste is om je slaaptekort weer in te halen. Doe de dag erna even een middagdutje van een half uurtje of ga die avond extra vroeg naar bed. Je zult zien dat je je dan sneller weer de oude voelt en minder honger hebt;
  • Het beste is natuurlijk om geen alcohol te drinken :) . Tijdens het PowerSlim programma wordt het dan ook afgeraden omdat je vetverbranding tijdelijk stil wordt gezet door alcohol. Dat is zonde als je net lekker op weg bent om de kilo’s eraf te krijgen!

10. Emotiehonger

Eigenlijk zijn we allemaal emotie-eters hoe je het ook wendt of keert. Deze honger staat los van fysieke honger en heeft echt met psychische oorzaken te maken. Er ontstaat een gevoel dat je kan aanzetten tot eten. Dit kan een vrolijk gevoel zijn maar ook een verdrietig gevoel. Iedereen heeft een bepaalde emotie waarbij een zwakte ontstaat die aanzet tot eten. Eten is hierbij het middel die het betreffende gevoel moet weg stoppen of vergroten. Zeker een naar gevoel zal je altijd weg willen stoppen en door eten wordt die emotie dan minder krachtig omdat het beloningscentrum in de hersenen actief wordt. Het gevolg hiervan is dat je een goed gevoel krijgt. Eten kan voor sommige mensen dus een middel zijn om met emoties om te gaan. Dit is alleen niet de juiste oplossing want met emoties weg eten bereik je niks. Het bevredigende gevoel duurt namelijk maar kort waarna je je vervolgens weer slecht voelt.

Tips:

  • Probeer te ontdekken bij welke situaties emotiehonger ontstaat. Hoe voel je je op dat moment? Boos of juist blij bijvoorbeeld?
  • Bedenk voor jezelf waardoor deze emoties ontstaan. Durf jezelf dit af te vragen;
  • Zoek hulp bij een deskundige, bijvoorbeeld je PowerSlim coach;
  • Weet dat je niet de enige bent die hier last van heeft, zoals je al eerder hebt kunnen lezen zijn we ergens allemaal emotie-eters! De een heeft hier nou eenmaal meer last van dan de ander;
  • Ga na of je maaltijden van de dag wel verzadigend genoeg zijn. Op het moment dat jij namelijk verzadigd bent moet je verleidingen of emoties die aanzetten tot eten makkelijker kunnen weerstaan. Toch?!

11. Gewoontehonger

Gewoontehonger, de naam zegt het al. Je gaat eten uit gewoonte. Een koekje bij de koffie of op vrijdagmiddag tijdens de lunch op je werk een patatje. Niet omdat het moet maar gewoon omdat het erbij hoort. Herkenbaar? Het lastige van gewoontehonger is dat deze gewenning vaak moeilijk af te leren is. Want, als je collega’s het wel blijven doen, ben jij dan zo sterk om te zeggen; ‘nee, ik sla over?’ Gewoontehonger kan er ook voor zorgen dat een voedingspatroon heel eenzijdig wordt. Je gaat elke dag hetzelfde eten omdat je dat zo gewend bent. Niet echt gunstig voor je stofwisseling kan ik je vertellen. Ieder voedingsmiddel bevat weer andere voedingsstoffen en om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen is die variatie juist zo belangrijk!

Tips:

  • Houd een eetdagboek bij. Ga na of je dat koekje bij de koffie eet omdat je echt honger hebt of gewoon omdat het erbij hoort;
  • Stel doelen voor jezelf: denk na over wat je precies wilt veranderen en hoe je dat gaat aanpakken. Voer deze veranderingen stap voor stap door;
  • Vervang je ‘ongezonde’ tussendoortje voor iets gezonds!

12. Vermoeidheidshonger

Vermoeidheidshonger ontstaat op het moment dat je simpelweg te weinig rust krijgt. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker om gezonde keuzes te maken. Meestal heb je alleen maar zin in ongezonde dingen als je moe en futloos bent. Ook een tekort aan slaap verhoogt de bekende ghreline productie en zorgt dus voor meer honger! Als je vaak vermoeid bent kun je in de bekende vicieuze cirkel terecht komen. Je hebt dan continu behoefte aan zoete voedingsmiddelen. Het eten van voedingsmiddelen met veel suiker veroorzaakt dan een verhoging van insuline in je bloed. Insuline heeft een ontregelende werking op melatonine. Dit is het stofje wat ervoor zorgt dat je ’s avonds als het donker wordt slaperig wordt en kunt ontspannen. Ook wel het slaaphormoon genoemd.

Tips:

  • Slaap voldoende. Gemiddeld heeft iemand 8 uur per nacht aan slaap nodig om goed uitgerust te kunnen zijn;
  • Ga na hoe het kan dat je moe bent, heeft dit met een feestje te maken of is er misschien sprake van langdurige (chronische) vermoeidheid? In dat geval is het belangrijk om dit op te lossen anders leidt dit op den duur tot veel klachten;
  • Doe even een dutje van 20-30 minuten, vaak is dit voldoende om even op te laden;
  • Houd een eetdagboek bij en constateer of vermoeidheid ervoor zorgt dat jij ook meer gaat eten.

13. Hormonale honger

Hormonale honger is een soort honger die veel vrouwen meteen herkennen. Zodra er hormonale schommelingen optreden krijgen we zin om te snacken! Daarnaast zijn ook andere klachten herkenbaar zoals stemmingswisselingen, vocht vasthouden, huiduitslag en ga zo maar door. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld in de periode voor de menstruatie een extreme behoefte aan zoet eten. Wat je vaak ziet is dat die hormonen op dat moment een stuk krachtiger zijn dan de wilskracht. Hierdoor kunnen verleidingen moeilijker weerstaan worden. Chocolade staat dan ook op nummer 1. Dit komt omdat chocolade serotonine bevat en dit geeft je een goed gevoel!

Tips:

  • Neem voldoende rust;
  • Maak gezonde maaltijden die verzadigen;
  • Zoek positieve afleiding.

Nu je hebt kunnen lezen welke soorten honger er allemaal zijn, hoop ik dat het je zal helpen om onderscheid te kunnen maken tussen echte lichaamshonger en gevoelens. Probeer daarnaast ook structuur aan te brengen in je voedingspatroon. Vaste tijden en voedzame maaltijden helpen je om verstandige keuzes te maken.

Ik ben benieuwd van welke hongersoort jij regelmatig ‘last’ hebt en hoe ga je hier dan mee om? Laat het mij weten in de reacties!

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht