Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
28 juli 2023

Zoete aardappel: Een echte superfood of toch niet?

Is een zoete aardappel gezond? Wat zijn de verschillen tussen een zoete aardappel en een 'gewone' aardappel?

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een knolvormige wortel die lichtgeel of purperrood is van kleur. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen aardappel maar een knolgroente.

Zoete aardappel vs. ‘gewone’ aardappel

Als we de voedingswaarde van een zoete aardappel vergelijken met die van een ‘gewone’ aardappel, dan valt het volgende op:

Meer vitaminen en mineralen
De zoete aardappel bevat wat meer vitaminen en mineralen. Namelijk betacaroteen (ook wel bekend als provitamine A), calcium en vitamine C. Betacaroteen is onder andere belangrijk voor een goede weerstand en een goed gezichtsvermogen.

Meer vezels
Ook zien we dat de zoete aardappel iets meer vezels bevat dan de ‘gewone’ aardappel. Vezels zorgen voor een goede stoelgang, helpen darmkanker te voorkomen en zorgen ervoor dat koolhydraten minder snel worden opgenomen in het bloed. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en zal je langer een verzadigd gevoel hebben.

Meer koolhydraten
Inmiddels is het bij veel mensen bekend dat wanneer we té veel koolhydraten eten, deze worden opgeslagen als vet. Aardappelen zijn van nature rijk aan koolhydraten. Helaas bevat de zoete aardappel nog iets meer koolhydraten dan de ‘gewone’ aardappel.

Minder eiwitten
Daarnaast bevat de zoete aardappel iets minder eiwitten dan de ‘gewone’ aardappel. Tijdens het afvallen en op gewicht blijven is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om zo je spiermassa op peil te houden en het jojo-effect te voorkomen. Het verschil in eiwitgehalte tussen beide aardappelen is echter klein.

Meer energie
Per 100 gram bevat de zoete aardappel 10 kcal meer dan de ‘gewone’ aardappel.

Gezonder of toch niet?

De verschillen tussen de zoete aardappel en de ‘gewone’ aardappel zijn nihil. Voor de variatie kun je dus best kiezen voor de zoete aardappel, maar een superfood zouden wij het niet noemen.

Wanneer je het PS. food & lifestyle programma hebt gevolgd en goed bent afgevallen, is het verstandig om koolhydraatbeperkt te blijven eten in de gewichtsbehoudfase. Af en toe aardappelen eten kan geen kwaad, maar door regelmatig aardappelen te vervangen door andere soorten groenten als bloemkool of broccoli bespaar je wel veel koolhydraten. Variatie is hierin erg belangrijk.

Recepten met zoete aardappel

Om je wat inspiratie te geven hebben wij drie recepten met zoete aardappel onder elkaar gezet. Deze recepten zijn geschikt vanaf fase 3.

Bakplaat met zoete aardappel, gamba’s en feta


2 personen – 35 min. bereiden

Ingrediënten
- 200 g zoete aardappel
- 150 g gamba’s
- 150 g feta
- 100 g broccoli
- 200 g cherrytomaatjes
- ½ rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 el olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl tijm

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de knoflook fijn, de rode ui in grove stukken, de zoete aardappel in blokjes en de broccoli in roosjes. Doe de zoete aardappel en rode ui in een kom en meng met de olie, paprikapoeder, tijm, knoflook en peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en zet 12 minuten in de oven. Voeg de broccoliroosjes en gamba’s toe, schep door elkaar en zet 10 minuten in de oven. Voeg vervolgens de tomaatjes toe en verbrokkel de feta hier overheen. Zet nogmaals voor 5 minuten in de oven op grillstand.

Kabeljauw met groenten uit de oven


1 persoon – 45 min. bereiden

Ingrediënten
- 150-200 g kabeljauw
- 100 g zoete aardappel
- 50 g groene asperges
- 50 g cherrytomaatjes
- 50 g courgette
- ¾ citroen
- ¼ rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- Paar takjes tijm
- Peper en zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de zoete aardappel in dunne reepjes, de citroen in parten en de rode ui en knoflook in grove stukken en verdeel over de ovenschaal. Houd één partje citroen apart, pers deze uit in een klein kommetje en meng met de olijfolie, wat tijm en peper en zout naar smaak. Verdeel over de groenten en zet de ovenschaal voor ca. 25 minuten in de oven. Snijd de courgette in halve plakjes en maak de kabeljauwfilet op smaak met nog wat tijm, peper en zout. Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de aspergetips en courgette toe en schep goed om. Leg de kabeljauwfilet in het midden en zet voor 15 minuten in de oven. Voeg de laatste 5 minuten de cherrytomaatjes toe.

Gegrilde zoete aardappel met ei, avocado en cherrytomaatjes


1 persoon – 25 min. bereiden

Ingrediënten
- 2 eieren
- 200 g cherrytomaatjes
- 2 plakken zoete aardappel (circa 1-2 cm dik)
- ½ avocado
- 1 el olijfolie
- 1 tl chiazaad

Bereidingswijze
Kook de eieren hard, laat afkoelen en snijd in plakjes. Bestrijk de plakken zoete aardappel met de olijfolie. Laat een grillpan goed heet worden en gril de plakken in circa 15 minuten gaar. Keer de plakken regelmatig om. Laat de plakken even afkoelen en verdeel de avocado en de plakjes ei over de zoete aardappel. Bestrooi met chiazaad en serveer met de cherrytomaatjes.

Terug naar overzicht