10 tips om Blue Monday te overleven

21 januari 2019

Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van een sombere stemming gedurende de donkerste periode van het jaar. Het fenomeen winterdepressie zal je vast wel bekend in de oren klinken. Van deze donkere periode is 21 januari dit jaar de meest depressieve dag.

Ik hoop van harte dat jij hier geen last van zal hebben. Desalniettemin heeft iedereen wel eens een weemoedige (maan)dag. Maar waar komt het fenomeen ‘Blue Monday’ nu vandaan?

What?!

Psycholoog Cliff Arnall ontwikkelde in 2005 een zogenaamde ‘formule’ om te berekenen welke dag van het jaar we het meest kans hebben om ons een beetje neerslachtig of droevig te voelen. Daaruit vloeide voort dat de maandag van de laatste volle week van januari ‘the most depressing’ is…. En ‘Blue Monday’ was geboren.

Hij gaf daar ook een aantal redenen voor. Allereerst is de donkerste periode van het jaar net achter de rug, maar van dat lengen van de dagen merken we nog niet al te veel. Het weer speelt ons ook vaak parten deze tijd van het jaar. Er is een kansje op een stralende winterzon, maar helaas is de kans op bewolking, regen en wind ietsjes groter. Ook vakantie lijkt nog veraf. Bovendien hebben heel wat mensen hun goede voornemens nu al overboord gegooid! Maar daar hoor jij natuurlijk niet bij dit jaar! Mocht je enigszins merken dat je geluksgevoel dalende is, lees dan vooral door!

Wetenschappelijke formule

Hoewel de formule ontwikkeld werd door een psycholoog, kwam er heel wat kritiek. Zo werd er beweerd dat de formule geschreven werd door een marketingbureau en dat het enkel bestemd was om mensen te overtuigen alvast een reisje te boeken. Tegen betaling zou dan een psycholoog gezocht zijn, die zijn naam aan de formule wilde verbinden. Ook de universiteit van Cardiff, waar de psycholoog werkzaam was distantieerde zich later van Cliff Arnall.

Er is geen verklaring over hoe de formule is samengesteld en de formule meet ook niet in de grootheid ‘tijd’. Dus wetenschappelijk onderbouwd, kan ik dit niet noemen. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ geef ik graag tips om deze weemoedige maandag te vermijden. Maandag is vermoedelijk nooit je favoriete dag, dus laat ons zorgen dat die niet nóg erger wordt. 

Anti-Blue-Monday-plan

 1. Geen luie zondag
  Om te vermijden dat je op maandag niet op gang geraakt en wat weemoedig bent, is het beter om geen super luie zondag te houden deze tijd van het jaar.  Ik weet het wel, een lekker filmpje op zondagnamiddag is verleidelijk deze dagen, maar je haalt veel meer energie uit contact met vrienden/mensen, of andere activiteiten. Ga bijvoorbeeld lekker naar buiten als het weer het toelaat.
 2. Beweeg!
  Trek er dit weekend op uit voor een winterwandeling. Doe je dat niet graag alleen, trommel dan wat vrienden op! Vermijd dat je de ganse dag binnen blijft zitten bij de verwarming of voor de haard. Heel gezellig hoor, maar vrolijk en fit word je er niet van.
 3. Let there be light
  Blijf niet binnen zitten in een verduisterde woonkamer, met enkel het licht van de tv. Zorg voor voldoende licht in de leefruimtes. Zodat je lichaam echt voelt dat het dag is.
 4. Eet gezond!
  Gezonde en evenwichtige voeding geeft je een lichter gevoel. Suikers zorgen voor dipjes, dus die laat je best even links liggen. Vet is zwaarder op de maag. Ik moet je niet uitleggen hoe het voelt om lekker zwaar getafeld te hebben, we hebben net de feestdagen achter de rug. En dus alweer vastgesteld dat overeten je loom en moe maakt. Kies dus voor lichte maaltijden, veel groenten en mager vlees… dat voelt ook lichter.
 5. Positieve gedachten 
  Sluit negatieve gedachten uit. Ga voor positief! Zoek wat positieve quotes op en hang deze in je huis. Zo heb je maandagochtend meteen positieve boodschappen om je heen.
 6. Mijd het nieuws
  Heb je de neiging om deze periode wat neerslachtig te zijn, sla dan dit weekend de nieuwsuitzendingen maar een keertje over.
 7. Zorg voor mensen om je heen!
  Je hoeft geen feest te organiseren voor ál je vrienden, want dan kan de rommel in je huis op maandag wel eens de spreekwoordelijke druppel in de emmer zijn voor de ergste Blue Monday ooit. Het helpt echter wel om mensen op te zoeken. Of nodig enkele vrienden uit (voor een winterwandeling bv) Let wel: kies voor positief ingestelde mensen! 
 8. Plan!
  Plan al iets voor het voorjaar of de zomer! Dat hoeft geen wereldreis te zijn…. Een klein uitstapje, avondje stappen, weekendje of feestje is al iets leuks om naar uit te kijken!  Ga bijvoorbeeld nu de tuin in met pen en papier en maak een schets van wat je in het voorjaar met je tuin gaat doen!
 9. De dagen lengen al
  Hoe donker deze periode ook kan zijn, bedenk dat de dagen alweer lengen! Nog even en dan merk je dat ook aan de natuur en aan het licht ’s ochtends en ’s avonds!
 10. It’s all in the mind!
  Maandag 21 januari is een maandag zoals er veel andere zijn, niet meer, niet minder… Tenzij jij er in je hoofd de meest deprimerende dag van het jaar van maakt! Dan zal je negatieve zaken zien, omdat je er op let. Blijf dus positief denken, dan wordt het geen Blue Monday voor jou!

Meer testimonials van PowerSlimmers
Anja Teunkens, 44 jaar uit Geel "Het ging zo gemakkelijk!*"

Het ging eigenlijk veel makkelijker dan gedacht. De verleidingen van het gezin kon ik best aan. Ik had zelf mijn eigen lekkere tussendoortjes.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Vivian van Puyvelde, 57 jaar uit Sint-Gillis-Waas "Vorige pogingen mislukten omdat ik het alleen moest doen*"

Eerdere pogingen mislukten, door het feit dat je veel te veel op jezelf bent aangewezen. Ik zocht juist een manier waarbij ik begeleiding kreeg.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>