Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
6 april 2020

4 gezonde lentekruiden

De dagen zijn langer, de zon maakt meer uren én ook de natuur laat zich van zijn goede kant zien. De natuur laat namelijk zijn blaadjes bloeien op het moment dat we deze het beste kunnen gebruiken.

De winter heeft plaats gemaakt voor de lente. De dagen zijn langer, de zon maakt meer uren én ook de natuur laat zich van zijn goede kant zien. De natuur laat namelijk zijn blaadjes bloeien op het moment dat we deze het beste kunnen gebruiken. In deze column zal ik je vertellen waarom.

De groene bladeren die (weer) aan de bomen komen zitten vol met chlorofyl. Chlorofyl is verantwoordelijk voor deze groene kleur.  Ik denk dat je wel eens gehoord hebt van ‘superfoods’ zoals chlorella, spirulina, tarwegras of andere poeders. Deze poeders zijn allemaal groen van kleur. Het betekent niet dat chlorofyl alleen in deze superfoods zit, maar je kunt het ook makkelijk eten via ‘normale’ voedingsmiddelen. Spinazie, veldsla, rucola, boerenkool, andijvie, zeewieren, maar ook kruiden zoals koriander, tuin- en waterkers, peterselie etc. bevatten chlorofyl. Des te donkerder groen het blad, des te meer chlorofyl. Chlorofyl heeft mooie eigenschappen zoals het afvoeren van afval- en toxische stoffen, maar ook het ondersteunen van je hormonen. Dit is erg welkom na de winter, waarin we doorgaans vetter en meer eten, minder daglicht zien, minder bewegen én vaker ziek zijn. Deze bladgroenten ondersteunen onze weerstand. Het betekent niet dat bladgroenten alleen in het voorjaar verkrijgbaar zijn, probeer ze daarom het gehele jaar door te eten. 

P.S. Wist je dat er ook chlorofyl in onze Colondetox I zit?

Bovenstaande groenten en kruiden zijn een voorbeeld. Er zijn natuurlijk nog veel meer kruiden verkrijgbaar. Ik heb een top 4 voor je samen gesteld. Wellicht zijn het niet de bekendste kruiden, maar wel goed om wat vaker te variëren.

1.      Veldkers

Veldkers heeft net zoals de waterkers een combinatie van een zoet en pittige smaak. Het zit boordevol vitamine C, waardoor het preventief kan werken tegen ontstekingen. Daarnaast heeft het een bloedzuiverende werking wat kan helpen bij voorjaarsvermoeidheid. Veldkers is erg geschikt op de PowerSlim broodproducten met bijvoorbeeld (smeer)kaas of roomkaas, maar ook in (gemengde) salades, soep of pesto.

2.      Kleefkruid

De naam zegt het al, het blijft kleven aan je kleding door de minuscule haartjes op het blad. Kleefkruid ondersteunt het lymfesysteem én helpt bij het aanmaken van lymfevloeistof. Ons lymfestelsel heeft twee belangrijke functies:

  1. Het verwijderen van afvalstoffen uit het je lichaam. Je lymfeklieren zijn een soort zuiveringssysteem die ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het lymfevocht worden gefilterd.
  2. Afweer tegen infecties. De lymfeklieren bevatten witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden.

Kleefkruid heeft een diuretische werking. Het zorgt ervoor dat je meer gaat plassen en draagt zo bij aan het reinigen van het lichaam. Kleefkruid is zacht van smaak. Je kunt het in feite zo eten, maar ook toevoegen aan bijvoorbeeld een salade. Je kunt het ook toevoegen aan een groene smoothie van bijvoorbeeld spinazie, bleekselderij, komkommer en kleefkruid (let in fase 1 en fase 2 wel op de toegestane hoeveelheden groenten per fase).

3.      Paardenbloem

Wist je dat alle delen van de paardenbloem eetbaar zijn? Zowel de bladeren als de bloemen en de wortels. De blaadjes van de paardenbloem zijn bitter van smaak. Bitter wordt door de meeste mensen niet als favoriet beschouwd. Bitter heeft wel een aantal positieve effecten zoals dat het helpt tegen suikerhunkering, ondersteunt de lever en galproductie én helpt bij de opname van belangrijke vet oplosbare vitamines zoals A, D, E en K.

Een recept ter inspiratie. Was de bladeren van een paardenbloem en breng op smaak met olie, azijn, mosterd, peper en zout. Rooster het PowerSlim sesamlijnzaadbrood en bestrijk met een teentje knoflook. Leg daarop een plak kaas met de op smaak gebrachte paardenbloemblaadjes.

4.      Brandnetel

Ook van deze plant zijn alle delen eetbaar. Brandnetel zit boordevol mineralen en wordt vaak ingezet bij bloedarmoede, mineralentekorten, algehele zwakte en voorjaarsvermoeidheid. Verder helpt het ook bij een verkoudheid of griep. Daarnaast zijn ze bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Brandnetels zijn dus inzetbaar bij vele kwaaltjes. Brandnetels kun je net als kleefkruid in smoothies verwerken. Je kunt er ook thee van maken door de bladeren te laten trekken en de volgende dag op te drinken. Mocht je verse brandnetelthee willen maken van verse brandnetelblaadjes, was ze dan eerst. Kook wat water en doe brandnetels in het gekookte water. Laat minimaal 24-48 uur trekken. Wanneer je de smaak wat saai vindt kun je er een schijfje citroen of sinaasappel aan toe voegen. Er is in de supermarkt ook brandnetelthee met gedroogde blaadjes te koop. Deze hoef je alleen maar in een kopje kokend water te laten trekken. Iets makkelijker, maar met dezelfde gezondheidsvoordelen ;)

Wil jij ook profiteren van de gezondheidsvoordelen van één van bovenstaande kruiden? Kijk eens bij de biologische supermarkt, bijvoorbeeld EkoPlaza, Erica’s of Holland & Barret óf pluk ze uit eigen tuin!

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht