Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
12 augustus 2016

4 gezonde zeegroenten

Zeegroenten zal je thuis niet snel aantreffen bij het eten. Dat is toch best jammer, want deze groene plantjes zitten boordevol gezonde voedingsstoffen.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord en gruwel je er wel een beetje van, groente uit de…. zee? Bij zeewier denk je aan die groene slierten die tussen je tenen en vingers blijven hangen als je in de zee zwemt of over het strand loopt. Nu denk je misschien al helemaal “Nee, bedankt”. Maar ongetwijfeld heb je een enkele zeegroente al wel eens een keer gegeten.

De norivellen die gebruikt worden voor sushi zijn namelijk gemaakt van gedroogd zeewier. Verder heb je ook vast wel eens van zeekraal of lamsoor gehoord. Bij restaurants in plaatsen bij de kust krijg je die vaak zelfs standaard als bijgerecht op je bord. Toch zul je deze ‘vergeten groenten’ niet snel aantreffen op de borden van de gezinnen in België. En dat is toch best jammer, want deze groene plantjes zitten boordevol gezonde voedingsstoffen.

Er bestaan wereldwijd wel meer dan 160 verschillende soorten zeegroenten. Veel zeegroentes kun je zelfs gewoon vinden als je langs onze Belgische kust loopt. Doordat ze vlakbij het zeewater groeien hebben ze een lekkere zilte smaak. Dit zijn 4 veelvoorkomende gezonde zeegroenten:

Zeeaster (lamsoor)

De naam zegt het al, de grijsgroene blaadjes van dit plantje lijken op de oren van lammetjes en de smaak is een beetje pittig en lichtzout. Deze groente laat zich makkelijk roerbakken en smaakt heerlijk met garnalen of mosselen.

Zeekool

Ook dit plantje doet zijn naam eer aan, omdat de smaak een beetje lijk op die van andere koolsoorten. De grove, groene bladeren kun je alleen dan weer niet eten, want die zijn te bitter. De stengels zijn wel eetbaar (zelfs rauw) en lijken qua uiterlijk op asperges.

Zeekraal

Het lijkt een beetje op een klein vetplantje met groene, knapperige steeltjes. Ik vind deze groente zelf heerlijk bij een stukje zalm. Bij zeegroentes hoe je ook nooit extra zout toe te voegen, omdat ze van nature al zilt zijn.

Zeemelde

Deze kun je ook in je eigen tuin planten, want ook landinwaarts doet de zeemelde het goed. De lichtzoute, grijsgroene blaadjes zijn mals en kun je door een salade doen en ze combineren ook goed met witte asperges.

En waarom zijn zeegroenten zo gezond?

De verhoudingen verschillen natuurlijk, maar gemiddeld genomen vind je onder andere dit terug in de groene plantjes naast en uit de zee:

  • Onder andere bevatten zeegroentes de volgende vitamines en mineralen: vitamine A, B-complex, vitamine C, D, E en K. Mineralen: magnesium, ijzer, koper, mangaan, selenium, jodium).
  • Anti-oxidanten. Dit zijn voedingsstoffen die dienen als bescherming tegen vrije radicalen. Hoe zit dat nu precies? Bij het verbranden van bijvoorbeeld koolhydraten ontstaan bijproducten die we vrije radicalen noemen. Het is dus niet onvermijdelijk, maar het beste is om het zo veel mogelijk te beperken. Ook door sigarettenrook en langdurige stress krijg je een overdosis aan vrije radicalen binnen. Deze ‘agressieve moleculen’ maken jouw cellen, andere moleculen en je DNA kapot. De antioxidanten maken deze vrije radicalen als het ware onschadelijk.
  • Essentiële aminozuren (eiwitten) die ons lichaam zelf niet kunnen produceren. 9 essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf maken, maar krijg je binnen door bepaalde voeding te eten. Een van die aminozuren is methionine: deze zorgt voor gezonde nagels, huid en haar. Ook gaat het vetophopingen tegen en ondersteunt het de lever bij de ontgifting.
  • Essentiële vetzuren, zoals omega 3. Hoe denk je dat vissen aan hun omega 3 komen? Juist doordat zij ook zeegroentes eten. Omega 3 heeft ontzettend veel voordelen voor de gezondheid. Wist je dat de meeste mensen in België te veel omega 6 hebben ten opzichte van omega 3? Dit zorgt voor allerlei ontstekingen en kan in het ergste geval zelfs leiden tot ernstigere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, fybromyalgie en reuma. Omega 3-vetzuren kunnen de aanmaak van ontstekingsbevorderende moleculen en stoffen afremmen. Ook draagt omega 3 bij aan gezonde huid, haar en een goede vochtbalans. In een volgend column zal ik nog dieper ingaan op de voordelen van omega 3.

Zeewieren

Enkele soorten zijn kelp, kombu, arame, hiziki en wakame en deze groeien in de zee. Zeewieren bevatten ook veel mineralen en sporenelementen, waaronder natrium (onderdeel van zout), maar ook veel kalium (meestal 4 x zo veel) en dat is perfect voor de natrium-kaliumbalans. Samen regelen zij de vochthuishouding, je bloeddruk en dat je spieren goed functioneren. Als natrium-kaliumbalans goed is dan werkt dit allemaal prima.

Als je te veel kant- en klaarmaaltijden en pakjes en zakjes blijft eten, waarin veel natrium zit, dan kan dit deze balans ernstig verstoren. Dus maak je maaltijden en sausjes zo veel mogelijk zelf en vermijd pakjes en zakjes. Zeewier is een goede bron voor jodium.

Weetje: Zeewier past fotosynthese toe om energie te produceren. Bij alle planten wordt deze energie vastgelegd en als dit wordt gegeten door ons dan wordt die energie overgedragen aan ons lichaam.

Waarom jodium?

In China en Japan worden vele soorten zeewieren en algen al duizenden jaren gebruikt als ingrediënt in de Aziatische keuken en tevens als medicijn. In de 18e eeuw hebben zij ontdekt dat bijvoorbeeld kelp een goede jodiumbron is en werd vanaf toen gebruikt bij de behandeling van een vergrote schildklier (struma). Dit is een van de duidelijkste signalen dat er een jodiumtekort is, maar er zijn meer signalen dat er een tekort aan jodium in het lichaam kan zijn:

  • Zeer droge huid
  • Ontstekingen
  • Krampen (dit kan ook met magnesiumtekort te maken hebben)
  • Erg veel taai of dik slijm
  • Hartritmestoornissen
  • Krampen

Hoe kom ik aan jodium?

In België worden we aangemoedigd om minimaal 5-6 sneeën brood per dag te eten, omdat dit de voornaamste bron van jodium zou zijn. Dit komt omdat het brood wordt gebakken met gejodeerd zout. Maar zoals ik al zei is te veel zout ook niet goed voor je. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveel koolhydraten die je per keer binnenkrijgt, wat weer zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel.

De aanbevolen hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 microgram per dag. Vis een zeewieren zijn de gezondste en beste bron voor jodium, daar kan ons brood niet tegenop. Als je allebei lastig vindt om voldoende binnen te krijgen, dan kun je kiezen voor een aanvulling in een supplement. In onderstaande tabel kun je zien hoeveel jodium er in deze verschillende voedingsmiddelen zit:

Zeegroenten op je bord

Wellicht denk je na het zien van deze tabel dat je teveel jodium binnenkrijgt als je dagelijks zeewier zou eten. Maar gelukkig wordt dit bij gezonde personen gewoon weer via de urine uitgescheiden. Zet dus eens wat vaker zeegroentes op het menu (Volg je PowerSlim, dan pas vanaf fase 3). Zeekraal is bijvoorbeeld heerlijk bij een stukje vis. Of gebruik norivellen samen met verse zalm en een beetje Kikkoman sojasaus: simpele zelfgemaakte sushi  Bekijk hier het recept. Vanaf fase 3 kun je er voor kiezen om dit ongeveer 1 x in de week toe te voegen aan je menu.

Let op zware metalen?!

Je hoort steeds vaker dat onze zeeën en oceanen vol zitten met zware metalen zoals kwik, tin en lood. Deze stoffen zijn in grote hoeveelheden schadelijk voor het menselijk lichaam. Omdat zeegroentes over het algemeen weinig vet bevatten slaan ze deze zogenaamde milieutoxines veel minder op. Gelukkig is er in België een strenge controle en je zou zeer grote hoeveelheden zeegroentes moeten eten om er nadelige effecten van te ondervinden.

Mosselen en vis kunnen wel veel toxines bevatten, dus zorg dat dit niet je voornaamste bron wordt om je je jodiumbehoefte veilig mee te stellen.

Even opletten

Overleg met een arts is noodzakelijk bij de volgende groep mensen: Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een schildklieraandoening moeten opletten met zeegroenten, deze groep moet de jodiuminname rustig opbouwen. Ook mensen met PDS, Colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn moeten voorzichtig zijn. Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht