Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
15 december 2017

Citroengras, een Aziatische smaakmaker

Naast peper, gember en koriander is citroengras dé smaakmaker van de Aziatische keuken. Het smaakt naar citroen, limoen en een zachte smaak van kokos.

Naast peper, gember en koriander is citroengras dé smaakmaker van de Aziatische keuken. Misschien ken je het ook wel onder de naam Sereh. Citroengras of sereh zijn lange stengels uit het Verre Oosten en het wordt het meeste gebruikt in landen als Thailand, Vietnam en Indonesië. Vergelijkbaar met prei zijn de stengels opgebouwd uit laagjes, maar de bladeren van citroengras zijn veel stugger. Doordat de bladeren zo stug zijn is het beter om de gehele stengel te verwijderen na het koken. Het geeft zo wel de smaak af, maar je hebt geen harde stengels in je gerecht. Het maakt namelijk niet uit hoe lang ze gegaard zijn, de stengels worden nooit echt smakelijk. Wil je optimaal gebruik maken van de stengels, kneus ze dan voordat je ze in de pan stopt. Zo geven ze nog beter hun smaak af. Mocht je toch de stengels willen gebruiken, snijdt ze dan in hele kleine stukjes en pureer je gerecht. Bijvoorbeeld bij een soep, zo wordt de smaak optimaal benut en heb je geen last van harde stukjes.

De smaak is wat lastig te omschrijven. Het is een combinatie van citroen, limoen en een zachte smaak van kokos. Wanneer je een stengel meekookt met je rijst, dan zal je een frisse smaak ervaren. Daarnaast kun je citroengras ook gebruiken om thee van te maken. Het is niet alleen heel lekker, maar een bijkomend voordeel is ook dat het je adem meteen verfrist.

Je kan ook citroengrasolie gebruiken. Citroengras bevat namelijk etherische oliën en wordt vaak ingezet bij ontstekingen en infecties. Er is in 2012 onderzoek gedaan naar het enorm positieve effect van citroengras bij bepaalde bacteriën. Zo zou het helpen tegen bacteriën die maag- en mondproblemen veroorzaken. Hoewel het citroengrasolie wordt genoemd, bevat een etherische olie helemaal geen vet. Het is een gewonnen mengsel dat een kenmerkende geur heeft per plant. Ze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en verdampen snel bij verhitting. Meestal wordt een etherische olie gewonnen uit verschillende delen van een plant, maar het levert dan niet meer dan 1% etherische olie op.

Wanneer ga jij deze groene stengels eens proberen? Dit recept voor een Thaise currysoep met gamba's en paksoi is ideaal daarvoor en perfect voor de feestdagen!

Ingrediënten 

  • 2 zakjes PowerSlim Thaise currysoep
  • 8 gamba’s, schoongemaakt
  • 2 stengels paksoi, fijngesneden
  • 0.5 sjalot, gesnipperd
  • 0.5 Spaanse peper, zonder zaadjes fijn gesneden
  • 0.5 teentje knoflook, geperst
  • 2 el bieslook, fijn gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
  • Zout

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht