Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.
De kracht van kurkuma!
Diëtist PowerSlim
27 februari 2017

Wanneer we het woord kurkuma horen gaat er bij de meeste mensen geen belletje rinkelen, laat staan dat men bewust is van de kracht van deze smaakmaker. Kurkuma staat echter ook bekend als geelwortel, koenjit, tumeric en E100 (geen slecht E-nummer dus). Het is relatief goedkoop en je kan het gewoon over je eten strooien om een maaltijd van extra smaak te voorzien!

Kurkuma heeft veel weg van gember. Lees ook eens het column ‘gemberwortel, waar is het goed voor?. Gember heeft namelijk ook een krachtige werking! Wanneer we alle voordelen op een rij zetten, vraag je jezelf vast af of kurkuma het geheim is voor een gezond leven?!

Wat is kurkuma nou eigenlijk?

Zoals ik al eerder zei, het heeft veel weg van gember. Ergens is dat ook helemaal niet gek want kurkuma is de wortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. Vandaar dat kurkuma ook vaak de ‘geelwortel’ genoemd wordt. Deze smaakmaker met geneeskrachtige eigenschappen wordt al heel lang gebruikt in Azië.

Kurkuma is denk ik niet iets wat standaard in ieder keukenkasje staat maar eigenlijk kennen en gebruiken de meeste mensen het onbewust wel. Heb je toevallig een curry/kerriemengsel in je kast staan? Drie keer raden wat hier de basis van is. Kurkuma! Het heeft een bittere en peperige smaak. Het is te verkrijgen in poedervorm maar ook in de verse variant, deze liggen vaak in het rek bij biologische winkels.

Om even terug te komen op de geneeskrachtige werking van deze smaakmaker. Kurkuma bevat 3 soorten curcuminoïden en deze zijn verantwoordelijk voor die geneeskrachtige werking. Deze 3 zijn alle anti-oxidatief, ontstekingsremmend en giftig voor tumorcellen.

Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan naar de gunstige werking van kurkuma in relatie tot allerlei aandoeningen, waarbij er niet alleen gekeken is naar preventie maar ook naar behandel mogelijkheden. Deze onderzoeken staan nog in de kinderschoenen maar zijn veelbelovend.

Placebogecontroleerde, dubbelblinde, gerandomiseerde klinische studies hebben onomstotelijk bewezen dat curcumine werkzaam is tegen depressie, darmontsteking, artritis etc.

In laboratoriumtesten is ook aangetoond dat het kankercellen doodt. Tot op heden is het nog niet gelukt om er een geneesmiddel van te maken, omdat met de huidige methodes de curcumine niet voldoende in het bloed terechtkomt. Nog even wachten dus voor we een geneesmiddel hebben, maar tot die tijd kun je wel van de gunstige effecten profiteren door regelmatig kurkuma aan je eten toe te voegen.

Dit is de lange lijst met aandoeningen waarbij kurkuma een gunstig effect zou hebben;

  • Neurodegeneratieve ziektes (Alzheimer, Parkinson)
  • Hart- en vaatziekten
  • Cardiotoxiciteit
  • Wondgenezing
  • Kanker
  • Chronische darmontsteking (Crohn, Colitis Ulcerosa)
  • Allergie
  • Bronchitis
  • Artritis
  • Astma
  • Diabetes
  • Sclerodermie
  • Psoriasis
  • Mutiple Sclerose
  • Metabool syndroom
  • Staarvorming
  • Renale ischemie
  • Colitis
  • Nefrotoxiciteit
  • Aids
  • Galsteenvorming
  • Longfibrose
  • Herseninfarct
  • Epilepsie

6 redenen om kurkuma toe te voegen aan jouw recepten…

1. Het is ontstekingsremmend!
Laten we deze met stip op nummer 1 zetten want het belangrijkste kenmerk van kurkuma is dat deze wortel ontstekingsremmend is. Curcumine(actieve werkzame stofje uit kurkuma) remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen. ‘Zoals?’ hoor ik je nu denken. Zoals bijvoorbeeld de ziekte van crohn, colitis ulcerosa, reumatoïde artritis, COPD , diabetes, inflammatoire darmziekte (IBD) en multiple sclerose.

Mocht je (gelukkig) geen van deze aandoeningen hebben, dan heb ik nog 5 andere reden om wel fan te worden van dit kruid.

2. Er zijn aanwijzingen dat het mogelijk kanker zou kunnen remmen
Voor tumoren zijn ontstekingen een belangrijke factor voor de groei. En ja, die ontstekingsremmende eigenschappen van de kurkuma, die zouden dat kunnen remmen. Verder zijn er onderzoeken waaruit is gebleken dat curcumine kankercellen kan doden en ook effectief is voor de preventie van uitzaaiingen bij kanker.

3. Kurkuma tegen obesitas
Nee helaas, hét wondermiddel is nog niet gevonden. Zoals vele stofjes of bestanddelen van voeding kan het enkel een bijdrage leveren aan het voorkomen van overgewicht. Obesitas is, net als arteriosclerose (aderverkalking), kanker en andere chronische ziekten, een ontstekingsziekte. Kurkuma helpt bij afslanken, doordat het de vorming van nieuwe vetcellen tegengaat. Het stimuleert de vetverbranding en voorkomt vetopslag.

4. Een natuurlijke pijnstiller!
Onderzoek heeft aangetoond dat het effectiever is dan bijvoorbeeld aspirine. Door zijn ontstekingsremmende eigenschappen is het een natuurlijke pijnstiller.

5. Anti-schimmel medicijn
Jeetje, het zal je maar een keer van pas komen. Curcumine heeft een remmende werking op de groei van verschillende ziekteverwekkende schimmels. Dus mocht regulier medicijnen niet werken of de schimmel komt steeds terug dan is dit het proberen waard toch?

6. Natuurlijke ontgifter
Het is een natuurlijke ontgifter voor de lever, en wordt vaak aangeraden bij hepatitis. En zoals jullie misschien al weten is de lever de ontgiftingsfabriek van ons lichaam. Aangezien het carnavalsseizoen in volle gang is (mocht je het vieren ;)) draait die op volle toeren. Oftewel, je lever is blij als die wat hulp krijgt.

En dan de vraag: hoeveel moet je er per dag van eten?

Het is goed om te weten dat het stofje curcumine, wat in kurkuma zit, het best wordt opgenomen in combinatie met zwarte peper en met vet. Je kunt kurkuma op allerlei manieren gebruiken in gerechten en het is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. In curry/kerriepoeder zit minder curcumine dan de gewone kurkumapoeder. Het is geen probleem om elke dag wat kurkuma in je gerechten te gebruiken. Het is wetenschappelijk bewezen dat een paar gram kurkuma per dag (normale hoeveelheden), geen bijwerkingen geeft.

Enkele tips:

  • Meerzadenbolletje met kipfilet en avocado + een klein beetje kurkuma.
  • Meng de kurkumapoeder samen met wat olijfolie en gebruik dit als een dressing over je groenten/salade.
  • Strooi een beetje kurkuma over je ei.
  • Last van je keel? Drink dan deze pijnstillende thee: neem 1/3e tl kurkumapoeder en gemberwortelpoeder. Voeg hier 250ml kokend water aan toe en laat dit intrekken. Zorg ervoor dat het water kookt wanneer je de kurkumapoeder toevoegt. Breng de thee vervolgens op smaak met wat citroensap (let op in fase 1 is een halve citroen per week toegestaan).

Hieronder nog een lekker PowerSlim recept met kurkuma (geschikt vanaf fase 1A)!

Crèmige bloemkoolsoep (Ingrediënten voor 4 personen):

  • 1 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • wat takjes selderij, fijngesneden
  • 1 el kurkuma
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 400 gr bloemkool in kleine roosjes gesneden
  • zout en peper uit de molen

Verhit de olie en fruit de ui en selderij op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma toe laat deze 1 minuut mee fruiten. Roer nu de bouillon erdoor en voeg de bloemkool toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep op laag vuur zachtjes koken gedurende 25-35 minuten. Pureer de soep tot slot totdat deze zacht is. Breng op smaak met zout en peper.

Bronnen:

Meer testimonials van PowerSlimmers
Annemieke Rissewijck-Bakker, 32 jaar "Geen last van een end-of-summer blues!**"

Ik ben net terug van vakantie, dat vond ik wel even spannend. Normaal liep ik liever niet in zwemkleding.

Lees meer
Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Carmen Wijnaut, 49 jaar uit Roosdaal "Ik schaamde me en ging hierdoor minder op stap**" Lees meer
Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer