Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Dikker door bubbels?! Wat doet koolzuurgas met je lichaam?

Diëtist PowerSlim
22 mei 2017

Volgens recent onderzoek zouden dranken met koolzuurgas zorgen voor gewichtstoename!

Je leest het goed, koolzuurhoudende dranken. Dus ook jouw bruisend water, Spa rood en niet enkel de suikerhoudende frisdranken, waar zo vaak naar gewezen wordt als grote boosdoener van obesitas. Ik vraag me dan meteen af wat de bubbels in champagne met je doen. Dan heb je namelijk naast koolzuurgas ook nog eens alcohol, dus ook extra calorieën. Voer voor meer onderzoek!

Wetenschappelijk onderzoek naar koolzuurgas

Het is de Birzeit University of Palestina die met het opvallende onderzoek komt. Daar hebben onderzoekers een interessant experiment gedaan (in eerste instantie met ratten). Ze verdeelden ratten met eenzelfde gewicht in 4 groepen:

  • Groep 1 kreeg enkel niet-bruisend water, plat water
  • Groep 2 kreeg enkel suikerrijke dranken zónder koolzuurgas
  • Groep 3 kreeg enkel suikerrijke dranken mét koolzuurgas
  • Groep 4 kreeg enkel dranken zonder calorieën maar mét koolzuurgas

Reeds snel (na 3 maanden!) werd duidelijk dat de diertjes uit groep 3 en 4 meer aten dan hun soortgenoten in de andere groepen. Wel tot 20% meer zelfs. Na 1 jaar stelden ze bovendien ook vast dat de diertjes uit groep 3 en 4 meer vet rond vitale organen hadden opgestapeld.

Ghreline is de boosdoener, maar wat is dat precies?

Ghreline wordt in de volksmond het ‘hongerhormoon’ genoemd. Dit hormoon wordt vooral afgescheiden door de maagwand en het werkt eetlustopwekkend. De naam ghreline komt van growth-hormone-releasing peptide. Het is een aaneenschakeling van een klein aantal aminozuren (bouwstenen van eiwitten en peptides) dat aanzet tot vrijstelling van groeihormoon. Ghreline is (tot dusver) het meest gekende hormoon dat voedselinname stimuleert.

Gezien de toch wel opvallende resultaten van de (kleinschalige) studie op de ratten, werd eenzelfde test ook gedaan met 20 volwassenen (mannen). Er werd een gelijkaardig patroon vastgesteld. Het lichaam van de onderzochte mannen maakte meer ghreline aan, wanneer ze koolzuurhoudende dranken gedronken hadden.

Er werd bij de proefpersonen die ’s morgens bij het ontbijt bruisend water dronken een ghreline niveau vastgesteld dat maar liefst 6 (!) keer hoger was. Een verhoogd niveau van ghreline leidt tot meer eetlust en daardoor ga je dus meer eten en zal je ook meer risico lopen op gewichtstoename.

Motivatie gezocht… en gevonden!

Dat water drinken belangrijk voor je is wist je vast al. Niet alleen in de fase van gewichtsverlies en bij gewichtsbehoud, maar überhaupt voor je gezondheid. Maar liet je je wel eens verleiden door een saboteur in je hoofd of in je buurt? Dan ken je deze vast wel: ‘water met bubbels helpt je eten verteren’, ‘water met bubbels is net zo goed als niet-bruisend water’, ‘het zijn maar bubbels, lucht dus’. Vanaf nu weet jij wel beter!

Heb je je altijd al afgevraagd waarom onze PowerSlim-coaches streng zijn op light frisdranken? Wel, allereerst omdat light frisdrank geen water is en water moet bij je vochtinname nu eenmaal de voorkeur krijgen. Daarnaast omdat we willen dat jij zo zuiver en puur mogelijk leert eten en drinken. Want dat resulteert in een gezonder en vitaler lichaam. En nu hebben we er dus nog een reden bij: het voorkomen van een verhoogde eetlust!

Want geef toe: als je wil afvallen is meer eetlust niet handig! Je wil net een verzadigd gevoel hebben na de maaltijd, zonder dat je veel gegeten hebt.

Laat dit onderzoek dus maar net die kleine druppel in jouw spreekwoordelijke emmer zijn om meer water te gaan drinken, zonder bubbels :) 

Bronnen:

Meer testimonials van PowerSlimmers
Sandra Dauwen, 47 jaar uit Laakdal "De motivatie van mijn coach, was wat ik nodig had*"

Wat ik heel fijn vond was de goede begeleiding. Door een schouderklopje te geven en te zeggen "Sandra je hebt het goed gedaan" wist ik waar ik het voor deed.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Sandy Suy, 47 jaar uit Meerhout "Mijn coach heeft mij weer doen stralen!*"

Ik wil mijn gewicht graag behouden en met de steun van mijn coach gaat dat mij zeker lukken.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer