Dit is de druppel: “Ben je zwanger?!” vroeg ze enthousiast…. ”Euh, nee…”

Diëtist PowerSlim
18 mei 2016

Dit wordt een erg persoonlijke column, recht uit het hart… Misschien moet ik beginnen bij het begin, om het voor jou als lezer wat kader te geven.

Eetstoornis

Ik heb mijn hele jeugd in een balletpak doorgebracht. Ik deed niks liever dan dansen. Helaas ging dat gepaard met perfectionisme en een eetstoornis. Ik heb proefondervindelijk vastgesteld dat je niet gelukkiger wordt van erg mager zijn. Integendeel!

Ik heb me nooit slechter gevoeld, dan met mijn ondergewicht. Naast overal pijntjes en altijd koud, was het vooral niet leefbaar meer. Ik kon geen minuut zonder aan eten, of ‘niet eten’ denken, ik linkte alles aan eten of niet-eten. Alles moest perfect zijn, anders strafte ik mezelf door niet te eten.

Opleiding tot diëtiste

Na mijn dansopleiding besloot ik de strijd aan te gaan met mijn eetstoornis en een opleiding diëtetiek aan te vatten. Hoewel velen me waarschuwden dat ik na mijn genezingsproces iets anders zou willen doen, zou ik die keuze zo terug maken! Ik krijg nog steeds erg veel voldoening van het begeleiden van mensen naar een gezonder leven!

En ja, van die eetstoornis geraakte ik af. Met hard werken, mezelf her-programmeren en vooral veel doorzettingsvermogen! Jarenlang kon ik ‘gewoon’ eten. Natuurlijk probeer ik gezond te eten, want dat is nu eenmaal mijn vak, als diëtist. Maar ik durfde ook echt wel eens zondigen.

Vertekend zelfbeeld

Bleef er dan niks van over?! Nou, eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat mijn zelfbeeld misschien niet helemaal is wat het zou moeten zijn. De lat voor mezelf ligt misschien een tikje hoog. Maar dat is leefbaar en niet ongezond!

Gedurende 3 jaar worstelde ik met hormonale problemen, met een gewichtstoename als gevolg. Niks dramatisch hoor, een kilootje of 3. Leuk?! Bwa niet echt, maar kijk ik ben geen 20 (bijna het dubbel), ik heb kinderen, ik moet niet super skinny zijn!

Caloriebeperking niet succesvol!

En ja, ik heb mijn lichaam geleerd dat het kan functioneren met erg weinig calorieën, dus een calorie-beperking werkt bij mij niet meer. Onlangs vroeg iemand me heel enthousiast of ze mocht feliciteren…. “Ben je terug zwanger?!” Ik kon wel door de grond zakken van schaamte! Nee, ik ben niet zwanger!

Je dik ‘voelen’

Hoewel ik best besef dat mijn gewicht nog binnen gezonde grenzen valt (BMI 23,5), moet ik toegeven dat ik best gekwetst was!! Ik voelde weer heel even wat ik vroeger voelde: ‘Ik voel me dik!’ (hoewel ik dat eigenlijk niet ben!) Gelukkig ben ik sterker dan vroeger. Verstandiger ook. Dus voor mij geen gestoord eetgedrag meer!

Voor mij was die opmerking de druppel! Met behulp van het PowerSlim-programma was die 3 kilo snel weg. En ik voel me weer goed in mijn vel! En dat op een gezonde manier! Wat heerlijk om je gewicht onder controle te krijgen, terwijl je nog lekker kan eten. Geen honger lijden en toch afvallen, dat is een fijne ervaring!

Je dik voelen is nooit leuk! Of je nu echt overgewicht hebt, een BMI >25 of niet. Je goed voelen in je vel, dat is echt belangrijk! Ook met een BMI van 23 á 25 kan je je ‘te dik’ voelen. Dat is vaak afhankelijk van je vetpercentage, als dat stijgt, ervaar je dat als overtollige ribbels. Dat voelt ongemakkelijk. Als je vetpercentage binnen gezonde grenzen valt, dan ben je ook met een BMI van 23 nog best strak. Tenslotte zit tussen een BMI van 21 en 25 al gauw ongeveer 10 kilo verschil!

Wat is jouw druppel?!

Voor mij was de opmerking ‘Ben je zwanger?!’ de druppel. Wat is voor jou de druppel? Want deed (of doet) jouw emmertje overlopen? Wat gaf (of geeft) jou de motivatie om te werken aan een gezonder gewicht, aan een vitaler leven?

Meer testimonials van PowerSlimmers
Sylvia Wittoeck , 33 jaar uit Brugge "Met ups en downs ben ik 14 kilo vermagerd!*"

Met ups en downs ben ik uiteindelijk 14 kilo kwijt geraakt! Elke week 1 kg minder op de weegschaal motiveerde me telkens om verder te gaan.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Oona Francken, 27 jaar uit Kalmthout "Ik ga zelfverzekerd de zomer in!*"

Ik ben 10 kg vermagerd en met de zomer in zicht verheug ik me op het dragen mijn nieuwe zomerkleedjes! Ik ga weer zelfverzekerd de zomer tegemoet.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>