Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
31 mei 2016

Feit of fabel: Helpen light producten je slanker worden?

Dit zal één van de meest gestelde vragen zijn, want iedereen vraagt het zich af. Helpen light producten bij het afvallen?! Light of boerenbedrog?

Dit zal één van de meest gestelde vragen zijn, want iedereen vraagt het zich af. Helpen light producten bij het afvallen?!

Light of boerenbedrog?

Allereerst is er het onderscheid te maken tussen light producten waar 1 component verlaagd is, zodat de term light gebruikt mag worden. Maar waarbij een andere component verhoogd is. Bijvoorbeeld minder vet, maar meer suikers dan in de normale variant van het voedingsmiddel. Zodoende is de samenstelling anders (niet noodzakelijk gezonder), maar de energiewaarde daalt niet zo heel erg. En de component die er meer in zit is vaak ook een goedkope, ongezonde grondstof. Het zal je niet verbazen dat deze groep light producten eigenlijk geen bestaansrecht heeft.

Je hebt ook light producten waarbij de caloriewaarde merkelijk lager ligt, neem nu light frisdranken waarbij kunstmatige zoetstoffen de suikers vervangen. Over het gezondheidsaspect ga ik hier niet verder uitweiden, dat is voor een andere column. Deze light variant levert minder calorieën op.

Worden we dikker door light producten?

We zien overgewicht en obesitas toenemen, óók bij bevolkingsgroepen die gebruik maken van light producten. Dus stelden onderzoekers van de KULeuven zich de vraag, hoe kan dat?

Wat blijkt uit hun onderzoek?
Bij het gebruik van light producten neemt de portie toe. We gaan er dus gewoon meer van eten! Dat zou te verklaren zijn door het wegvallen van het schuldgevoel. Je staat roomijs te scheppen. Je voelt je er eigenlijk schuldig bij. Dus neem je 1 bolletje. Ook de slagroom blijft een bescheiden toefje. En de chocoladesaus laat je al maar staan, de zonde is al groot genoeg.

Stel nu dat je light ijs voor je hebt. Weg is dat schuldgevoel! Gevolg is dus dat je een flinke bol schept, of misschien wel 2. En die light slagroom dat mag ook een grotere portie zijn, ‘het is toch light!’ En voila, het kwaad is geschied.

Je denkt dat je met light ijs en light slagroom echt minder calorieën binnen zal krijgen en laat je dus wat gaan met de chocoladesaus. Je neemt 2 eetlepels chocoladesaus. (dat is niet eens flink doorgeknepen op de fles)

Nu de harde cijfers.
Het eerste kommetje met 1 bol roomijs (50g) met een toefje slagroom (15g) leverde jou 180 kcal op. De tweede versie, zonder schuldgevoel, maar wel met light producten levert voor 2 bolletjes light ijs (100g) met light slagroom (30g) en chocoladesaus (30g), 250kcal op!

En dat is dus precies wat er gebeurt, leert het onderzoek van de KULeuven ons. Erger nog, het effect blijft ook nazinderen wanneer we terug overschakelen naar de klassieke variant van het product. Met als gevolg dat er eerst geen gewicht verdween door het gebruik van light producten en dat er achteraf een grotere portie geconsumeerd wordt en dat leidt tot gewichtstoename.

Achter de schermen van deze column

Als ik iets schrijf dan check ik alles goed, ik wil geen onwaarheden schrijven. Dus stond ik hier voor deze blog slagroom te wegen. Want de verpakking van de room geeft aan dat 10g slagroom 1 portie is en je slechts 35kcal oplevert. Ik schrok me een hoedje, want 10g is echt een klein toefje. (zie foto) 

Als ik zo eens rond me kijk op een leuk terras bij zomerweer, dan zie ik porties slagroom die 3 keer groter zijn.  Ook de chocoladesaus is bedrieglijk: 30g is namelijk 2 eetlepels. Je ijsje zal niet meteen zwemmen in chocoladesaus dus! Zo zie je maar weer dat de verpakking lezen, maar ook eens wegen wat je écht eet, hele goede stap kunnen zijn om gezonder te gaan leven!

Bron:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht