Hoe vaak kook en eet jij thuis?

Diëtist PowerSlim
19 juni 2017

“Wie regelmatig thuis eet, eet gezonder”.Ik las deze zin en werd direct geprikkeld! Interessant! Zelf eet en kook ik namelijk zo’n 4 à 5 dagen in de week thuis. Maar nu de zomer van start is gegaan merk ik dat dit minder vaak het geval is. Dit heeft ook zeker te maken met het feit dat ik op nog geen vijf minuten van de stad woon en de terrasjes en leuke restaurantjes heerlijk zijn op warme zomeravonden.

Onderzoek

Grootschalig onderzoek in Amerika heeft in kaart gebracht dat mensen die thuis koken en eten, vele malen gezonder eten dan mensen die kiezen voor eten buitenshuis of voor een afhaalmaaltijd.

Dat klinkt logisch, want een afhaalmaaltijd is meestal niet de meest verantwoorde keuze. Maar in een restaurant kan je ook prima keuzes maken, toch? Dat klopt zeker. Maar als ik dit even op mezelf als diëtist mag betrekken, waarbij mijn kennis over voeding toch iets verder reikt dan die van de gemiddelde foodie, wil ik bepaalde punten aanstippen. In een restaurant heb je bijvoorbeeld geen invloed op je portiegrootte. Misschien eet je niet je hele bord leeg, maar je eet vaak (onbewust) toch meer. Tevens heb je geen invloed op de producten die worden gekozen, denk bijvoorbeeld aan sauzen, hoeveelheden boter of de toevoegingen van welk product dan ook door een gerecht.

Bovendien heb ik altijd een plekje vrij voor een dessert of een extra lekker kopje koffie (lees: koffie met opgeschuimde melk, een smaakje vanille of karamel, een toef slagroom en uiteraard ook een koekje). Thuis neem ik mijn eigen gekozen portie en eet ik veel minder snel een nagerecht.

In Amerika hebben ze zelfs een Healthy Eating Index opgesteld om te bepalen hoe gezond mensen eten. Hoe hoger de index, uitgedrukt in een cijfer tot 100, hoe gezonder. Mensen die drie keer per week thuis koken en eten scoren 67 op deze index. Mensen die zes keer per week thuis koken en eten scoren 74 op deze index. De gekookte maaltijden bleken niet alleen minder calorieën te bevatten, maar ook veel minder koolhydraten en minder vet. Bovendien waren de maandelijkse uitgaven aan boodschappen niet hoger. Gezond eten hoeft dus helemaal niet duurder te zijn. Het is zelfs kostenbesparend ten opzichte van eten buiten de deur. Plus het is ook beter voor je gewicht.

Wist je trouwens dat mijn collega een column heeft geschreven over hoe je goedkoper gezond kunt eten? Lees snel de column Tips voor een goedkoper eiwitdieet!

Tips om gezonder thuis te eten en koken!

  • Tip 1: Shop verstandig. Zelf heb ik weinig tot geen tijd om boodschappen te doen. Jammer, want ik vind het wel heel leuk om langs de schappen te lopen en laat me vaak verleiden door mooie etiketten van nieuwe producten. Maar wat doe ik als ik geen tijd heb? Ik pak een app van de dichtstbijzijnde supermarkt, doorloop alle lekkere en gezonde recepten en plaats ze mét ingrediënten in één keer in mijn boodschappenmand. Twee vliegen in een klap! Meteen een recept en ik hoef niets uit te zoeken.
  • Tip 2: Bedenk ‘s morgen wat je ‘s avond wilt eten. Zelf stop ik mijn vriezer vol met vlees, vis, groenten en andere dingen om mee te koken. Elke ochtend bedenk ik waar ik zin in heb en haal het al uit de vriezer. Zo hoef ik na een drukke werkdag alleen nog maar het fornuis aan te zetten, want alles ligt al ontdooid klaar.
  • Tip 3: deze gaat samen met de eerste tip: Ga nooit boodschappen doen met honger. Een hongergevoel zorgt ervoor dat je snel en makkelijk iets in je mond wil stoppen en dus in je winkelmandje stopt. Vaak zijn deze producten suiker- en/of koolhydraatrijk. Ze geven even voldoening, maar door de piek en daling in je bloedsuikerspiegel ben je vaak maar kort verzadigd. Een uurtje later heb je weer trek, ga je eten en dan neem je uiteindelijk dus meer calorieën.
  • Last but not least: PowerSlim heeft een zeer mooi kookboek ontwikkeld met de makkelijkste en lekkerste recepten. Een korte bereidingstijd zorgt ervoor dat je snel een maaltijd op tafel hebt staan.

Kies je toch voor een hapje buiten de deur? Vraag dan je coach eens naar onze Eten-buiten-de-deur-gids. Boordevol tips en ideeën als je toch lekker, maar gezond uit eten wil gaan.

Bron:

Tiwari, A., Aggarwal, A., Tang, W., & Drewnowski, A. (2017, mei). Cooking at Home: A Strategy to Comply With U.S. Dietary Guidelines at No Extra Cost 

Meer testimonials van PowerSlimmers
Sylvia Wittoeck , 33 jaar uit Brugge "Met ups en downs ben ik 14 kilo vermagerd!*"

Met ups en downs ben ik uiteindelijk 14 kilo kwijt geraakt! Elke week 1 kg minder op de weegschaal motiveerde me telkens om verder te gaan.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Oona Francken, 27 jaar uit Kalmthout "Ik ga zelfverzekerd de zomer in!*"

Ik ben 10 kg vermagerd en met de zomer in zicht verheug ik me op het dragen mijn nieuwe zomerkleedjes! Ik ga weer zelfverzekerd de zomer tegemoet.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer