Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
13 maart 2017

Hoeveel calorieën drinken we eigenlijk?

Hoeveel calorieën drinken we eigenlijk naast water? Bijvoorbeeld met onze koffie of thee? En hoe zit dat met frisdrank en fruitsap? Lees het in deze column!

Afgelopen week gaf PowerSlim diëtist Ayla ons al een kijkje in de wereld van water drinken en waarom het zo belangrijk is. Daarbij gaf ze hele goede tips, want ik beken, ik drink zelf ook te weinig water. Maar hoeveel calorieën drinken we eigenlijk naast water? Bijvoorbeeld met onze koffie of thee? En hoe zit dat met frisdrank en fruitsap?

Koffie & thee

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat veel mensen extra calorieën binnen krijgen met hun dagelijkse kopje thee of koffie. Gek, toch? Koffie en thee bevatten toch geen calorieën? Dat klopt, maar tegenwoordig brengen we ons kopje koffie of thee het liefst op smaak met opgeklopte melk, allerlei siroopjes, vers fruit, suiker et cetera. We halen steeds vaker ook koffie onderweg, bij diverse bekende koffieketens, waar de speciale koffies en chai lattes je om de oren vliegen.

Aan het onderzoek werkten 13.185 koffiedrinkers en 6.215 theedrinkers mee. Daaruit bleek dat de toevoegingen die aan koffie worden gedaan vaak energie- en vetrijk zijn. Dagelijks kregen de koffiedrinkers meer dan 69 calorieën extra binnen dan mensen die hun koffie zwart consumeren. Het aantal calorieën lijkt niet zo schokkend, maar daarvan bleek 60% afkomstig uit suiker! Voor de theeliefhebbers ligt het iets positiever qua calorieën drinken. Zij bleken iets meer dan 43 calorieën extra binnen te krijgen, waarvan 85% afkomstig uit suiker!

In het onderzoek werd verder ook nog gekeken naar de toevoegingen van melkproducten aan koffie en thee en het eventuele positieve effect daarvan op de inname calcium. Uiteraard krijg je iets meer calcium binnen als je melk toevoegt aan je koffie of thee. In Nederland ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium op 1000-1200 mg per dag, afhankelijk van leeftijd. Helaas is de toevoeging die je doet aan je dagelijkse kopje koffie of thee te verwaarlozen. Je krijgt er maar zo’n 22 mg extra mee binnen.

Calorieën en suiker in frisdranken en vruchtensap

Bij frisdrank en vruchtensappen is het beter bekend dat het een flink aantal calorieën extra oplevert en ook een flinke portie extra suiker. Maar heb jij weleens op de verpakking gekeken hoeveel dat dan eigenlijk is? En heb je wel eens naar je eigen inname gekeken? In de 30 dagen challenge van januari stipten wij het aantal suikerklontjes per drankje al even aan. Maar voor diegenen die dat gemist hebben nog even een rijtje. Per glas van 250 ml;

  • Halfvolle chocolademelk: 6 suikerklontjes – 200 kcal
  • Extran: 7 suikerklontjes – 98 kcal
  • AA drink: 7 suikerklontjes – 148 kcal
  • Coca Cola: 6 suikerklontjes – 105 kcal
  • Fanta: 6 suikerklontjes -120 kcal
  • Redbull: 6,5 suikerklontje – 115 lcal
  • Fristi: 5 suikerklontjes -105 kcal
  • Sinaasappelsap: 6 suikerklontjes – 118 kcal
  • Spa fruit: 3,5 suikerklontje – 90 kcal
  • Dubbelfris: 3,5 suikerklontje – 70 kcal

Gelukkig zijn er goede alternatieven op de markt. Alleen word je als consument vaak wel om de tuin geleid. Zo krijgen veel drankjes tegenwoordig de stempel “light” en bevatten ze mooie frisse en vaak lichtblauwe kleurtjes om het gezond te laten lijken. Deze stempel wordt gedrukt op producten die minder suiker bevatten dan het origineel, maar vallen voor PowerSlim niet onder de noemer light.. Ken je bijvoorbeeld Fanta Zero? Dit bevat 9 calorieën per 100 ml. Lipton Ice tea light? 2 calorieën per 100 ml.

Bij PowerSlim is light frisdrank toegestaan, maar alleen als het drankje minder dan 1 kcal per 100 ml bevat en met een maximale consumptie van 330 ml (een groot blikje) per dag. Tipje van de sluier; hieronder vallen onder andere Cola Light, Cola Zero, Crystal Clear en Coolbear limonade siroop. Natuurlijk kan je je water ook opfleuren en een smaakje geven met komkommer, munt en vanaf fase 2 wat fruit. Maar wist je ook dat PowerSlim Waterflavouring heeft ontwikkeld? Speciaal voor de mensen die niet zo van water houden.

Als laatste, maar misschien wel de belangrijkste wil ik nog even de categorie alcoholaanstippen. De ervaring leert namelijk dat een groot aantal mensen liefhebber is van een goed glas wijn, een biertje of voor de (vaak) wat jongeren onder ons, mixdrankjes. Wat alcohol allemaal met je lichaam doet laat ik voor deze column even achterwege. Maar wat wel belangrijk is, is dat alcohol 7 calorieën per gram levert. Plus daarnaast natuurlijk nog het aantal calorieën uit het drankje zelf. Maar weer even een rijtje;

  • Droge witte wijn (150 ml) – 121 kcal
  • Bier (350 ml/flesje) – 155 kcal
  • Bacardi Cola (250 ml) – 175 kcal

Natuurlijk wisselt het per drankje in aantal calorieën dat afkomstig is uit koolhydraten. Voor de juiste tips hiervoor, verwijs ik je naar je coach!

Bron:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht