Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
20 mei 2021

Kan stress zorgen voor een toename van buikvet?

Een van de oorzaken van het opslaan van vet op je buik kan te maken hebben met stress. Je lichaam kan door meerdere aspecten stress ervaren.

Dat vervelende rolletje over je spijkerbroek, de bekende bierbuik, love handles en de ‘ik wil echt niet in bikini’ buik. Ik ken helaas maar weinig mensen die echt blij zijn met hun buik.

Wellicht doe je af en toe braaf buikspieroefeningen, maar helaas met weinig resultaat. Je spieren worden uiteraard wel sterker en je bent hartstikke goed bezig (lees: calorieën verbranden), maar dit alleen zorgt er helaas niet voor dat je daadwerkelijk vet verbrandt op die plek van je lichaam. Je spieren trainen is slechts een deel van wat je zou moeten doen om (plaatselijk) vet te kwijt te raken. In deze column ga ik dieper in op stress als oorzaak van het opslaan van buikvet.

De relatie tussen stress en buikvet

Eén van de oorzaken van het opslaan van vet op je buik kan stress zijn. Je lichaam kan door meerdere aspecten stress ervaren. De meesten zullen wel weten dat je stress kan hebben door drukte op het werk of bijvoorbeeld moeilijkheden in de privé sferen. Maar wist je ook dat je lichaam stress ervaart door slecht slapen, ontstekingen, alcohol, het eten van suiker- en koolhydraatrijke voeding of een crashdieet (te weinig voedingsstoffen en calorieën).

Als bovenstaande situaties af en toe een keer voorkomen is dit uiteraard een minder groot probleem. Iedereen heeft wel eens ooit stress. Stress kan ook positief zijn; het zorgt er onder andere voor dat je wegrent bij gevaar of beter gefocust bent als je een prestatie moet leveren. We noemen dit gezonde spanning. Maar als je langdurig last hebt van stress is dat niet goed voor je. Dit speelt dan ook een grote rol op de plekken waar jij je vet opslaat: Juist, je buik.

Hoe komt dat?

Verantwoordelijk hiervoor is het hormoon cortisol dat vrijkomt bij stress. Dit zorgt er onder andere voor: dat je meer trek krijgt!

Je lichaam is er instinctief op gericht om te overleven, bijvoorbeeld het wegrennen bij een gevaarlijke situatie. Hiervoor is brandstof (glucose) nodig die wordt aangemaakt onder invloed van het stresshormoon cortisol. Maar, tegenwoordig hoef je in veel stresssituaties niet meer weg te rennen. Je zit bijvoorbeeld op kantoor met een lastige klus, of staat in de file en komt te laat op je volgende afspraak. Daar zit je dan met al die extra glucose die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je lichaam wil die glucose weer weg hebben uit het bloed en gaat veel van het hormoon insuline aanmaken. Door de grote hoeveelheid insuline zakt de bloedsuikerspiegel vaak weer te sterk en je voelt je daardoor slap, moe en hongerig. Dit zorgt voor de extra trek.

Het hormoon cortisol wordt daarnaast ook wel eens het vetopslag-hormoon genoemd. Het overschot aan glucose wordt ook deels opgeslagen als vet. Hoe meer cortisol, hoe meer glucose in je bloed, dus hoe meer vetopslag. Omdat het hormoon cortisol het meest actief is in je buik, wordt hier dan ook met name het vet opgeslagen.

Factoren die bijdragen aan een plattere buik

Het is natuurlijk niet zo dat je alleen stress moet aanpakken als je de kilootjes rondom je middel wilt verliezen. Daarvoor moet je uiteraard werken aan meerdere factoren die even belangrijk zijn:

  1. Beweeg voldoende 
    Welke oefening je ook doet, je zult nooit plaatselijk vet verbranden. Helaas. Het is beste is om cardiotraining (waarbij je je hartslag verhoogt) te combineren met krachttraining. Want het is gelukkig wel zo dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je verbrandt, ook als je stilzit.
  2. Eet de juiste voeding 
    De juiste voeding is erg belangrijk om (buik)vet te verliezen. Buikvet wordt voornamelijk aangemaakt uit een teveel aan koolhydraten dat je binnenkrijgt via de voeding. Daarnaast is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om te voorkomen dat je spiermassa verliest. Juist doordat je alleen vet verliest en geen spiermassa, val je makkelijker af op de plekken waar je wilt zoals je buik. Eet dus koolhydraatarm en eiwitrijk voedsel en de juiste gezonde vetten.
  3. Slaap voldoende 
    Voor een platte buik is het ook belangrijk om voldoende te slapen en te bewegen. Wanneer je weinig slaapt raken de hormonen leptine en ghreline uit balans: je krijgt meer trek en voelt je juist minder snel verzadigd.
  4. Zorg voor minder stress 
    Zoals ik net al benoemde is stress dus één van de factoren die kan bijdragen aan het opslaan van buikvet. Langdurige stress kan daarnaast ook allerlei gezondheidsklachten tot gevolg hebben, zoals hoofdpijn, nekklachten, een hoge bloeddruk, slaapproblemen en ga zo maar door. Het is dus belangrijk om stress zo veel mogelijk te vermijden.

Tips voor minder stress

  • Ga naar buiten
    Werk bijvoorbeeld in de tuin, ga wandelen of lees lekker een boekje in het zonnetje.
    Je bent lekker bezig met je handen en in de natuur, je krijgt beweging, frisse lucht en zonlicht (vitamine D).
  • Plan een verwenmiddag in 
    Ga lekker in de douche of in bad, lak je nagels, doe een maskertje op, kaarsje aan, rustig muziekje op. Heerlijk ontspannen!
  • Luister naar rustige muziek 
    Je hersenen worden beïnvloed door rustige melodieën, waardoor je je helemaal relaxed gaat voelen. Misschien vind je het wel fijn om te mediteren of om aan yoga of pilates te doen. Dan heb je twee vliegen in één klap, want dit kun je heerlijk combineren met een rustig muziekje.
  • Lees een rustgevend boek 
    Een boek lezen is ook fijn om te ontspannen. Kies het liefst een boek waarbij je niet te diep hoeft na te denken en met een luchtig onderwerp. Kruip lekker op de bank (of in de tuin) met een kop thee. Lezen werkt ook goed om ’s avonds in een diepe slaap te vallen.
  • Plan wanneer je boodschappen gaat doen 
    Het is vervelend om na het werk nog snel-snel naar de supermarkt te moeten gaan. Je hebt dan al een beetje honger en de vraag is dan elke dag weer: Wat moet ik eten, wat lekker en ook nog eens gezond is? Maak van tevoren een boodschappenlijstje, bedenk voor ongeveer een week wat je wilt eten. Doe bijvoorbeeld op zaterdag de grote boodschappen, zodat je doordeweeks maximaal 1 of 2 keer terug hoeft voor verse groente en fruit. Dat scheelt een hoop tijd en stress.
  • Neem lekker de tijd om te koken 
    Het kan ook heel rustgevend werken om lekker veel aandacht te besteden aan je maaltijd. Bijvoorbeeld op een vrije zaterdag of zondag. Ga de keuken in en bereid met volle aandacht één van je favoriete (PowerSlim) maaltijden.
  • Schrijf het van je af 
    Pieker je veel? Ben je chaotisch? Het kan helpen om je gedachten op te schrijven. Het kan je helpen om alles in een ander perspectief te zien en het werkt heel verhelderend. Daarnaast zorgen to-do lijstjes er ook voor dat de taken die je nog moet doen, uit je hoofd zijn. Boodschappen nodig of een to-do die je te binnen schiet? Schrijf het dan op!

Conclusie

Kortom, stress is één van de factoren die van invloed is op de opslag van buikvet. Het hormoon cortisol, dat wordt aangemaakt in stressvolle situaties, zorgt voor extra brandstof in de vorm van glucose. Gebruik je die brandstof niet? Dan wordt deze opgeslagen in de vorm van vet.

Naast stressvermindering zijn er nog 3 leefregels voor een platte buik:

  • Verminder stress
  • Eet gezond
  • Slaap voldoende
  • Beweeg voldoende

Heb je erg veel last van stress en kom je er met deze tips niet uit? Dan is het verstandig om een keer naar je huisarts te gaan.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Terug naar overzicht