Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
8 september 2017

Last van een schommelend gewicht? Geen paniek!

Welke oorzaken kunnen invloed hebben op jouw lichaamsgewicht? Soms is het lastig te achterhalen en soms zijn de oorzaken overduidelijk.

Sommigen van ons staan het liefst elke dag op de weegschaal zodat de ‘schade’ nauwlettend in de gaten gehouden kan worden. Wanneer je er na het weekend weer vol goede moed op stapt, valt het resultaat soms wel eens tegen. Je vraagt je meteen af waar het aan kan liggen, was het dan toch dat etentje van afgelopen weekend of ligt het aan het feit dat je de sportactiviteit hebt overgeslagen?

Soms is het lastig te achterhalen waardoor het gewicht schommelt en in sommige gevallen zijn de oorzaken overduidelijk. Stress of onvoldoende slaap zijn factoren waar je niet meteen aan denkt maar die er onbewust ook voor zorgen dat de getallen op de weegschaal kunnen tegenvallen. In deze column worden er een aantal oorzaken besproken die invloed kunnen hebben op jouw lichaamsgewicht. Valt het resultaat tegen? Lees dan eens onderstaande punten door want de kans bestaat dat het hiermee te maken heeft. Geen paniek dus!

Je moet ongesteld worden?

Wanneer de welbekende ‘maandelijkse’ periode weer in aantocht is merk je dit wel degelijk aan je lichaam. Het verschil kan wel een paar kilo zijn. Het is helaas nog steeds niet 100% wetenschappelijk te verklaren waarom de menstruatie nu invloed heeft op het gewicht. Als je het mij vraagt, ligt de oorzaak vooral bij de piek van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, die tijdens het laatste stukje van de cyclus een rol speelt. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat wanneer je last hebt van een structureel verhoogd oestrogeenniveau, je lichaam aangezet wordt om extra vet op te slaan. Dit gebeurt dan met name op de taille, dijen en heupen. Ook kan een te hoog oestrogeenniveau ervoor zorgen dat je lichaam tijdelijk vocht gaat vast houden en dit zie je dan ook vaak terug op de weegschaal.

Ben je gisteravond toevallig uit eten geweest?

Het etentje van gisteren was ontzettend lekker, alleen ben je volgens de weegschaal de volgende ochtend wel een stuk zwaarder. Ja dat is even schrikken, maar er is wel goed nieuws. Een etentje heeft geen blijvend effect op je lichaamsgewicht. Gewichtstoename is nog steeds een gevolg van consequent meer eten dan je verbrandt. Wist je dat je om één pond (of 0,5 kg) vet aan te komen, je ruim 7000 kcal extra binnen moet krijgen? Dat is echt enorm veel. Dus zelfs als je je hebt uitgelaten met friet, ijs en chocolade dan zit je daar nog lang niet aan.

Dat je toch zwaarder bent na zo’n avondje tafelen heeft vaak met andere dingen te maken. Het eten is zouter en dit zorgt ervoor dat je lichaam vocht gaat vasthouden.Daarnaast eet je natuurlijk wel wat meer dan thuis bij het avondeten. Je kunt het makkelijk oplossen door de dag erna voldoende water te drinken en een ‘balansdag’ in te lassen. Lichte, gezonde (PowerSlim) maaltijden nuttigen en eventueel sporten/bewegen zullen ervoor zorgen dat jouw gewicht snel weer op peil is! Let op, dit is natuurlijk geen ‘vrijbrief’ om ineens drie keer per week uit eten te gaan, ieder pondje gaat immers nog steeds door het mondje! ?

Ben je toevallig meer gaan sporten?

Je hebt de sportactiviteiten net weer opgepakt, je bent niet meer gaan eten en plots zie je dat je bent aangekomen? Nogmaals geen paniek, ook dit valt te verklaren!Het is zelfs normaal dat je wat aankomt als je lange tijd niet gesport hebt en opeens weer aan de slag gaat. Door je nieuwe sportregime worden je spiervezels namelijk weer aan het werk gezet. Dit veroorzaakt kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spier en dat leidt ertoe dat er vocht vast gehouden wordt ter genezing. Doordat je sport wordt er ook meer spiermassa ontwikkeld, omdat spiermassa zwaarder is dan vetmassa kan het dus zijn dat je lichaamsgewicht wel toe neemt maar je toch strakker wordt. Gek hè?!

Nog een bijkomend voordeel: hoe meer spiermassa, hoe hoger je verbranding is tijdens activiteiten maar ook in rust. Het herstel van de spieren kost energie en dit proces kan wel tot 24 uur daarna aanhouden.

Het is warm buiten?

In België is het een beetje wisselend maar als je al een tropische vakantie in het buitenland erop hebt zitten dan herken je vast wel waar ik het over heb. Door warmte kan het zijn dat je gewicht ineens behoorlijk toeneemt. Het lichaam heeft moeite om vocht goed af te voeren met als gevolg dat de bloedvaten zich gaan uitzetten. Dit is eigenlijk ter bescherming van oververhitting van je lichaam. Door de zwaartekracht zakt het vocht naar beneden, sommige mensen hebben dan ook last van dikkere benen of enkels/voeten. Belangrijk is om hierbij goed te drinken! Zodra de hitte voorbij is kan het vocht weer makkelijker afgevoerd worden en is het probleem opgelost.

Je hebt last van stress?

Verschillende situaties kunnen ertoe leiden dat je gedurende een periode wat meer stress hebt dan normaal. Een andere baan, een belangrijke deadline en ga zo maar door. Er zijn in ieder geval genoeg situaties waarbij je je drukker maakt dan normaal. Op zich is stress ook een normale en gezonde reactie, want je lichaam maakt zich klaar om te kunnen reageren. Er wordt daarvoor adrenaline aangemaakt waardoor je alert, energiek en gefocust bent. Soms heeft dit tot gevolg dat je ook geen hap door je keel krijgt en dus zomaar wat afvalt.

Indien een stressvolle periode langer aanhoudt, is stress juist een dikmaker. Je lichaam staat namelijk continu in de overlevingsstand wat ervoor zorgt dat je honger krijgt. Dit wordt veroorzaakt door het verhoogde niveau aan cortisol in je bloed. Een verhoogd cortisolniveau zorgt ervoor dat er meer insuline aangemaakt wordt, met als gevolg een lagere bloedsuikerspiegel. Dit is die welbekende piek en daling in je bloedsuikerspiegel die ervoor zorgt dat je de zoete verleiding soms moeilijk kunt weerstaan!

Last van een verstoorde stoelgang?

Volwassenen krijgen dagelijks drie tot vier kilo aan eten en drinken binnen. Tussen het nuttigen van de maaltijd en naar het toilet gaan zit maar liefst 24-36 uur. Als je dus een flinke zware maaltijd hebt gehad snap je nu wel waarom je iets zwaarder bent. Andersom werkt hetzelfde: wanneer je een dag licht gegeten hebt zal je de dag erna wat lichter zijn. Dit heeft puur te maken met de hoeveelheid voedsel in je darmen. Wanneer je echt last hebt van obstipatie, zie je dit ook meteen terug op de weegschaal. Je darmen zitten dan gewoon vol. Eet daarom onder andere voldoende vezelrijke producten, zoals groente, fruit en volkoren producten en drink 1,5-2 liter water op een dag om je spijsvertering optimaal te houden!

Krijg je wel voldoende nachtrust?

Merk je dat je na een nacht weinig slaap moeilijk gezonde keuzes kunt maken? Dat is niet zo gek, er zijn namelijk diverse onderzoeken die aantonen dat weinig slaap ervoor zorgt dat men meer behoefte heeft aan zoete, ongezonde producten. Door te weinig slaap wordt het evenwicht tussen de hormonen grheline en leptine verstoord. Deze hormonen regelen de eetlust. Wanneer je een slaaptekort hebt wordt er meer grheline aangemaakt, dat een seintje aan de hersenen geeft dat het tijd is om te eten. Daarnaast daalt de hoeveelheid leptine, met als gevolg dat je geen verzadigingsgevoel hebt en dus meer eet. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gemiddeld 5 uur per nacht of minder slapen, een BMI hebben van gemiddeld 3.6% hoger dan mensen die gemiddeld 8 uur per nacht slapen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook eens de column ‘slaap je slank’.

Nu je hebt kunnen lezen waarom je lichaamsgewicht kan schommelen, wil ik je nog een tip meegeven. Ga niet elke dag op die weegschaal staan, het levert alleen maar frustratie op. Als je aan het PowerSlimmen bent, heb je als het goed is iedere week een weegmoment met je coach. Zo niet, plan dan voor jezelf een vaste dag in de week (en tijdstip!) in waarop je je gaat wegen?.

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht