Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
23 december 2020

PowerSlim versus een crashdieet

Bij de meeste mensen ligt het basaalmetabolisme rond de 1.300 – 1.500 calorieën per dag. Bij een crashdieet ligt de hoeveelheid energie (calorieën) die je eet, ver beneden je basisbehoefte.

Regelmatig krijg ik de vraag wat nu het verschil is tussen PowerSlim en een crashdieet. Begrijpelijk, want normaal gesproken betekent snel afvallen ook dat je met een crashdieet te maken hebt en dat is allesbehalve gezond. Ik zal eerst uitleggen wat er met je lijf gebeurt als je een crashdieet volgt en waarom dit alleen maar averechts werkt. Daarna leg ik uit hoe gezond afvallen wel mogelijk is.

Je stofwisseling

Je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid energie (calorieën) nodig om in leven te blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan processen zoals het laten kloppen van je hart, celvernieuwing en je ademhaling. Deze benodigde basisbehoefte noemen we het basaalmetabolisme. Bij de meeste mensen ligt dit zo rond de 1.300 – 1.500 calorieën per dag. Als je een inactieve levensstijl hebt dan zal je totale dagelijkse behoefte niet veel hoger liggen.

Wat is een crashdieet?

Bij een crashdieet ligt de hoeveelheid energie (calorieën) die je eet, ver beneden je basisbehoefte. Er wordt alleen gelet op de hoeveelheid calorieën die je eet, zonder rekening te houden met de functie van de verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt. Het gevolg hiervan is dat je ook te weinig bouwstoffen binnenkrijgt, terwijl je deze juist éxtra hard nodig hebt als je op rantsoen bent. Gebeurt dit niet, dan gaat je lichaam spieren afbreken om energie uit de spiereiwitten te gebruiken voor basale lichaamsfuncties. Je lijf is erop gebouwd om te overleven, en het laten kloppen van je hart is nou eenmaal belangrijker om te overleven dan het hebben van voldoende spierweefsel…

Ik begrijp dat het heel verleidelijk kan zijn: een poosje heel weinig eten en snel veel kilo’s verliezen. “Wat maakt het nou uit of die kilo’s uit vetweefsel of spierweefsel bestaan”, zou je kunnen denken. “Als het er maar af is” Toch?

Waarom je nooit een crashdieet moet volgen

Het grote nadeel hiervan is, dat een verminderde spiermassa ook een lager basaalmetabolisme betekent. Spierweefsel is in tegenstelling tot vetweefsel actief weefsel, dat continu vernieuwd wordt. Spierweefsel verbrandt daardoor 24 uur per dag calorieën. Als je meer spiermassa hebt, verbrand je de hele dag door meer calorieën, zelfs als je slaapt. Spierweefsel kun je opbouwen door krachttraining en het eten van voldoende eiwitten.

Als je spiermassa door het volgen van een crashdieet deels afgebroken is, dan verbrand je na het volgen van dit dieet nog minder calorieën dan eerst. Je moet dus nóg minder gaan eten om op gewicht te blijven. Meestal lukt dit niet, gaan mensen opnieuw op een crashdieet en wordt de stofwisseling (metabolisme) nóg verder vertraagd. Op gewicht blijven is dan bijna onmogelijk en het jojo-effect wordt steeds erger. Ontzettend frustrerend natuurlijk en op den duur word je hier misschien wel  moedeloos van. Jammer genoeg is dit wat er in de praktijk heel vaak gebeurt.

Verkeerde adviezen

Dit wordt mede veroorzaakt door verkeerde adviezen en ideeën over wat gezonde voeding is. Ook diëtisten en andere gezondheidsprofessionals zijn er jarenlang vooral op gericht geweest om caloriearme voeding te adviseren, zonder te kijken naar het belang van voldoende eiwitten in het voedingspatroon. Tot overmaat van ramp is een dergelijk caloriearme voeding vaak ook nog eens rijk aan koolhydraten en suikers. Koolhydraten en suikers zijn juist dikmakers.

Hoe kun je dan wel gezond afvallen?

Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien wat belangrijk is: het volgen van een eiwitrijk en koolhydraatarm voedingspatroon, onder persoonlijke begeleiding van een voedingscoach.

In plaats van eenvoudigweg minder calorieën te adviseren, is het van belang om rekening te houden met de functie van de verschillende voedingsstoffen. Zo zijn koolhydraten en vetten hoofdzakelijk brandstoffen voor je lichaam, terwijl eiwitten bouwstof als hoofdfunctie hebben. Eigenlijk is het heel logisch: om af te vallen moet je lichaam je reservebrandstof gaan verbranden: je lichaamsvet. Om die brandstof aan te spreken moet je dus met je voeding geen brandstoffen binnenkrijgen, dan dwing je je lichaam namelijk om op de reserve (je vet) over te stappen. Wanneer je bijna geen koolhydraten en vetten binnenkrijgt gaat je lichaam in de vetverbrandingsmodus, dit noemen we ketose. Je lichaam is dan een soort vetverbrandingsmachine geworden.

Om te voorkomen dat je spiereiwitten gaat verbranden moet je wel de juiste hoeveelheid bouwstoffen (eiwitten) eten. Laat je hierbij adviseren door een voedingscoach. Zo zorg je ervoor dat je lichaam goed gevoed wordt, je lijf gaat niet op de spaarstand omdat er voldoende bouwstoffen binnen komen. In combinatie met een uitgebalanceerd vitamine- en mineralenpreparaat weet je zeker dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je stofwisseling blijft hoog waardoor je makkelijker op gewicht kunt blijven. Een voedingscoach helpt je hier bij door samen met jou een gezond voedingspatroon samen te stellen dat bij jou past. Ook kijken jullie samen naar oplossingen voor jouw eventuele valkuilen. Een PowerSlim coach blijft nog een jaar lang nabegeleiding geven.

Wil jij weten wat een PowerSlim coach voor jou kan betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak met een coach bij jou in de buurt.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

Terug naar overzicht