Rode wijn versus witte wijn

Diëtist PowerSlim
5 maart 2018

In mijn vorige column heb ik jullie verteld wat (een teveel aan) alcohol allemaal met je lichaam kan doen. Deze week zoom ik verder in op verschillende soorten wijn zoals: zoete witte wijn, droge witte wijn en rode wijn. Wat zijn nou precies de verschillen tussen deze drie soorten wijn? En als je drinkt wat is dan de betere keuze?

Wat zorgt voor het verschil in kleur tussen rode en witte wijn?

Om wijn te kunnen produceren, wordt druivensap allereerst gefermenteerd. Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Om wijn te produceren, wordt gist toegevoegd aan de druiven. Dit zorgt ervoor dat de suikers uit de druiven worden omgezet in alcohol.

Het kleurverschil tussen beide soorten wijn heeft te maken met hoe het fermentatieproces plaatsvindt. Bij witte wijn worden de druiven geperst en worden de schilletjes, zaden, takjes en pitjes in zijn totaliteit verwijderd voor het proces van fermentatie. Echter worden de geperste druiven bij rode wijn gefermenteerd met schilletjes, zaden, takjes en pitjes. Dit zorgt voor de rode kleur in rode wijn.

Wat zorgt daarnaast voor het verschil tussen zoete witte wijn en droge witte wijn?

Of er een zoete witte wijn of droge witte wijn wordt geproduceerd heeft te maken met de hoeveelheid suikers in de druiven. Deze zitten er namelijk van nature in. Naarmate de druiven rijper worden, ontwikkelen zich meer suikers in de druiven. In droge witte wijnen worden alle suikers omgezet in alcohol. Bij zoete witte wijnen blijven er juist suikers over in de wijn. 

Verschil in voedingswaarde tussen rode en witte wijn

Rode wijn zit net wat hoger qua voedingswaarde dan droge witte wijn. Dit komt doordat bij rode wijn de volledige druif wordt gebruikt tijdens het fermenteren. Rode wijn is hierdoor rijk aan plantaardige stoffen. Deze plantaardige stoffen bevatten zowel antioxidanten als ontstekingsremmende eigenschappen. Antioxidanten beschermen onze weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Het matig drinken van rode wijn kan zorgen voor een verbeterde cholesterolwaarde in het lichaam, wat is gelinkt aan een lager risico op hartziekten. Naast een lager risico op hartziekten, kan rode wijn ook zorgen voor een vertraging op de afname van onze hersenen. Dit kan op latere leeftijd ontstaan. De antioxidanten en de ontstekingsremmende eigenschappen van rode wijn zorgen hiervoor.

Witte wijn bevat ook plantaardige stoffen, maar in mindere mate dan rode wijn. Als we de vergelijking maken tussen witte zoete wijn en witte droge wijn, dan zien we dat droge witte wijn minder calorieën en minder koolhydraten per glas bevat. Dit komt doordat alle suikers worden omgezet en er minder rijpere druiven worden gebruikt voor het productie proces van droge wijn.

Rode wijn of witte wijn?

In principe kan de conclusie gemaakt worden dat het beperken of het vermijden van de alcoholconsumptie de beste keuze is wat betreft onze gezondheid. Wat betreft het onderlinge verschil tussen wijnen, bevat rode wijn meer gunstige eigenschappen voor het lichaam dan witte wijn. Maar als er gelet wordt op de calorieën en koolhydraten dan heeft droge witte wijn de voorkeur.

Bronnen

Meer testimonials van PowerSlimmers
Sylvia Wittoeck , 33 jaar uit Brugge "Met ups en downs ben ik 14 kilo vermagerd!*"

Met ups en downs ben ik uiteindelijk 14 kilo kwijt geraakt! Elke week 1 kg minder op de weegschaal motiveerde me telkens om verder te gaan.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Oona Francken, 27 jaar uit Kalmthout "Ik ga zelfverzekerd de zomer in!*"

Ik ben 10 kg vermagerd en met de zomer in zicht verheug ik me op het dragen mijn nieuwe zomerkleedjes! Ik ga weer zelfverzekerd de zomer tegemoet.

Lees meer
* Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>