Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
14 november 2016

Verdubbeling van aantal diabetespatiënten in België

Naar schatting zijn er ongeveer 300 000 Vlamingen met Diabetes. Er is een verdubbeling in de laatste decennia!

Ik wil je niet de stuipen op het lijf jagen…. Maar de kans dat ook jij diabetes zal krijgen is groot! Gelukkig kan je met een aanpassing van je levensstijl en een gezond eetpatroon heel wat ellende vermijden!

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) schat dat 8.0% van de Belgen aan diabetes leidt. Dat zijn ruim 850.000 Belgen. Naar schatting zijn er ongeveer 300 000 Vlamingen met Diabetes. Er is een verdubbeling in de laatste decennia!

Onder het motto: ‘beter voorkomen dan genezen’, lees je best even door!

1 op de 3 volwassenen krijgt diabetes

Diabetes betekent suikerziekte, en dat geeft letterlijk weer wat er aan de hand is. We eten met z’n allen zo veel suiker (snelle koolhydraten) dat we er ziek van worden.

Vier op de vijf mensen krijgt te veel suiker binnen. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om maximaal 6 theelepels suiker per dag te eten. In werkelijkheid krijgen we meer dan 30 theelepels suiker per dag binnen, dit komt overeen met 7.400 suikerklontjes per jaar!

Ook als je denkt, dit geldt niet voor mij, moet ik je helaas teleurstellen. 80% van de suiker die je binnenkrijgt zit namelijk verborgen in producten waarvan je het niet verwacht; pastasauzen, woksauzen, maaltijdpakketten, soepen, vruchtenyoghurt, dressings en zelfs brood.

Diabetes type 2 is de vorm die tijdens het leven ontstaat en sterk samenhangt met je leefstijl. Diabetes type 1 is aangeboren. Dus heb je er alle belang bij je voeding en levensstijl aan te passen.

Heel wat mensen ‘onbekende diabeet’

In werkelijkheid ligt het aantal mensen met diabetes nog een stuk hoger. Doordat er een groot aantal mensen rondloopt die zelf nog niet weten dat ze diabetes hebben. Hun suikerregulatie is het noorden al kwijt, maar hun diagnose is nog niet gesteld. Vroeger opsporing is erg belangrijk.

Dan blijft de schade door het te hoge suikerniveau in het bloed beperkt. Veranderingen in levensstijl en eetpatroon kunnen er dn voor zorgen dat het suikerniveau in het bloed binnen aanvaardbare grenzen blijft, zodat verdere schade vermeden wordt.

Je hebt 33% kans om diabetes type 2 te krijgen

Volgens onderzoek van het Nederlandse Erasmus MC krijgt 1 op de 3 huidige volwassenen diabetes type 2. Diabetes is dus een probleem dat ons allemaal aangaat! Het drinken van 1 blikje frisdrank per dag verhoogt je risico om diabetes te krijgen al met 20%. In Nederland heeft het Diabetes Fonds vorige week de eerste ‘Suiker Afkickkliniek’ geopend in Amsterdam. Hiermee wil het Diabetes Fonds mensen bewust maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Met als doel om de explosieve toename van diabetes type 2 een halt toe te roepen.

Wat is diabetes

Wat er gebeurt als je aan deze ziekte lijdt is dat er te veel suiker in je bloed blijft zitten. Of je nu suiker eet (snelle koolhydraten) of langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorenbrood, in je lichaam wordt alles omgezet in suiker. Hierdoor ontstaat steeds een suikerpiek in je bloed. Je alvleesklier reageert daarop door het hormoon insuline aan te maken. Maar als dit te vaak nodig is raakt de alvleesklier overprikkeld en gaat te veel insuline aanmaken. Je cellen worden er dan ongevoelig voor (insulineresistentie). Te veel suiker veroorzaakt ook overgewicht, leververvetting en meer vetten in je bloed, dit zorgt voor nog meer insulineresistentie. Hierdoor kan de insuline niet meer z’n werk doen: de suiker uit je bloed naar je cellen vervoeren. Met als gevolg een veel te hoog bloedsuikergehalte. Dit is het beginstadium van diabetes type 2. Als het niet verholpen wordt dan zorgt dit voor ernstige schade aan je bloedvaten.

De complicaties van diabetes

Deze schade aan de bloedvaten zorgt voor veel complicaties. In veel gevallen leidt het tot hart- en vaatziekten, oogproblemen die tot blindheid kunnen leiden, schade aan het brein en dementie, nierschade en aangetaste zenuwen. Veel mensen krijgen ook klachten aan hun voeten; vanwege de beschadigde bloedvaten is de doorbloeding verslechterd en dit is het eerste merkbaar bij de voeten. In ernstige gevallen leidt dit zelfs tot noodgedwongen amputatie van een voet of been.

Ook de psychische gevolgen zijn groot: 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan depressie.

De denkfout die diabetes veroorzaakt

Jarenlang werd geadviseerd om vooral op de hoeveelheid vet in de voeding te letten om overgewicht en ziektes zoals diabetes tegen te gaan. Door deze focus op vet zijn levensmiddelenfabrikanten hier op in gaan spelen. In de supermarkt vind je rekken vol met light producten zoals magere vruchtenyoghurt. Dit soort producten heeft nog altijd een gezond imago terwijl ze bol staan van de toegevoegde suiker. In zowat alle magere en light producten is het vet vervangen door koolhydraten/suiker. Dit verklaart het explosief toegenomen aantal mensen met overgewicht en diabetes.

Daar zit nu precies het probleem: ons idee over wat gezonde voeding is, is helemaal verkeerd. Het is niet gezond om meerdere keren per dag zetmeelproducten te eten, zoals: brood, ontbijtkoekjes, peperkoek, rijst, pasta, aardappelen en dergelijke. Vooral niet de bewerkte producten, die niet volkoren zijn en waar (bijna) altijd suiker aan is toegevoegd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over koek, snoep en gebak… Met de veelal zittende levensstijl van tegenwoordig hebben de meeste mensen voldoende aan de koolhydraten uit groenten en fruit, aangevuld met een kleine hoeveelheid volkoren graanproducten.

Diabetes is om te keren

Het is niet mijn bedoeling om je de stuipen op het lijf te jagen. Helemaal niet zelfs…. Het positieve is dat er juist een hele positieve ontwikkeling gaande is. Steeds meer mensen ontdekken dat diabetes type 2 niet alleen te voorkomen is, maar ook te genezen! Onthoud dat medicijnen slechts symptoombestrijding zijn.

In plaats van overwegend graanproducten (die rijk zijn aan koolhydraten), kunnen we ons veel beter voeden met waardevolle (en volwaardige) eiwitten, vetten en vezels.  Als je graanproducten eet, kies dan altijd de gezonde, volkoren varianten. Bijvoorbeeld volkorenbrood, volkoren crackers en zilvervliesrijst.

Kook niet uit pakjes en zakjes en laat kant-en-klaar producten vanwege de (verborgen) toegevoegde suikers zoveel mogelijk weg uit je dagelijkse voeding. Een voedingspatroon dat vooral bestaat uit vlees, vis, eieren, zuivel, noten, olijfolie, groenten en fruit levert waardevolle eiwitten, vetten en vezels.

Voeding als medicijn

Langzaam wordt alom bekend dat koolhydraatarm eten het allerbeste medicijn is tegen diabetes. Omdat we de afgelopen 25 jaar zo zijn gaan focussen op minder vet eten, is onze voeding veel meer koolhydraten en suiker gaan bevatten. Deze toegenomen suikerinname is de oorzaak van de grote toename van diabetes.

In het verleden werd bij diabetes standaard een vetbeperkte voeding voorgeschreven met procentueel gezien nog veel koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers en omdat je die als je diabetes hebt niet kunt verwerken, werden hiervoor medicijnen voorgeschreven. Het eten van koolhydraten houdt dus de noodzaak in stand om medicijnen te gebruiken. Gelukkig begrijpt een steeds grotere groep diëtisten en andere medici, dat het probleem op een veel gezondere wijze aan te pakken is: gewoon minder (snelle) koolhydraten en suiker eten. Zo kan de medicatie beperkt worden.

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer

div> div> div>
Terug naar overzicht