Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
17 november 2017

Waarom is vitamine A belangrijk?

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine A en waarom is vitamine A belangrijk. De gezondheidsvoordelen en bronnen op een rij.

Natuurlijk weet je dat ze belangrijk zijn, vitamines en mineralen. En dat ze in groente en fruit zitten weten de meeste mensen ook nog wel. Maar wat weet je nu eigenlijk echt over vitamines en mineralen?

De komende weken geven we steeds uitleg over één van de meest belangrijkste vitamines en mineralen zodat jij weet wat ze voor je doen en in welke voedingsmiddelen ze zitten. Deze week vitamine A.

Vitamine A

Vitamines kunnen worden onderverdeeld in wateroplosbare en vetoplosbare vitamines. Vitamine A behoort tot de vetoplosbare vitamines. Dat betekent dat deze vitamine alleen voorkomt in voedingsmiddelen die vet bevatten. Vitamine A kan direct uit de voeding worden opgenomen, maar het kan ook door het lichaam zelf aangemaakt worden vanuit bètacaroteen. Bètacaroteen is de voorloper van vitamine A en komt onder andere voor in groente (wortels, pompoen, boerenkool, spinazie, andijvie, paksoi en broccoli) en fruit (mango, kaki, abrikoos, papaja en bakbananen). Je lichaam zet bètacaroteen zelf naar behoefte om in vitamine A. 

Functies vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor je gezichtsvermogen, je afweer tegen ziektes, de conditie van je slijmvliezen, huid, haar en nagels en het is daarnaast een krachtige antioxidant die mede daardoor ook het ontstaan van kanker tegengaat.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht