Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
29 augustus 2017

Welk soort hongergevoel heb jij? (Deel 1)

Eetlust wordt enorm beïnvloed door allerlei factoren waar je niet altijd grip op hebt. Welke van deze soorten honger herken jij allemaal?

Samen met de behoefte aan warmte, slaap en zuurstof behoort eten en drinken tot de primaire levensbehoeften van de mens. Als we het hebben over eten en drinken is het dus een belangrijke behoefte en dit zorgt ervoor dat we er veel mee bezig zijn. Er zijn dan ook diverse redenen om te gaan eten. Eetlust wordt enorm beïnvloed door allerlei factoren waar je niet altijd grip op hebt. Je ziet vaak dat er na verloop van tijd een soort patroon ontstaat, welke soms moeilijk te doorbreken is. Een bijkomend nadeel is dat we in een maatschappij leven waarin voedsel ruimschoots voorradig is. Hierdoor krijgen we steeds minder grip op lichamelijke behoeften omdat we continu willen en kunnen eten!

Maar wat is nou echte honger, welke soorten honger bestaan er en hoe kun je hiermee om gaan? Er zijn in totaal dertien soorten honger en de volgende zeven hongersoorten, met tips en tricks, komen in deel 1 van deze column aan bod:

  1. Lichaamshonger
  2. Concentratiehonger
  3. Geen honger
  4. Constante honger
  5. Luchthonger
  6. Zintuigenhonger
  7. Verveelhonger

Nieuwsgierig naar de rest? In deel 2 van deze columnkomen de volgende zes hongersoorten aan bod:

  1. Valse honger
  2. Afterparty honger
  3. Emotiehonger
  4. Gewoontehonger
  5. Vermoeidheidshonger
  6. Hormonale honger

1. Lichaamshonger

Lichaamshonger is de ‘echte’ honger. Wanneer je een lege maag hebt gaat je lichaam het hormoon ghreline produceren. De hypothalamus is eigenlijk het regelcentrum in je hersenen, die onder andere in de gaten houdt of de energievoorraden goed zijn. Wanneer dit niet het geval is ontstaat er een prikkel voor lichaamshonger.

Lichaamshonger kun je herkennen doordat het, na het drinken van bijvoorbeeld water, niet over gaat. Je merkt dat je je minder goed kunt concentreren, je wordt slaperig en je kunt hoofdpijn krijgen. Allemaal tekenen die aanduiden dat je lichaam door de energievoorraad is. Soms wordt je zelfs erg chagrijnig! Een mooie Engelse term hiervoor is hangry, een mix van hungry en angry :)

Tip:

  • Negeer dit niet. Je hebt een paar keer per dag een goede maaltijd nodig om te kunnen functioneren.

2. Concentratiehonger

Concentratiehonger ontstaat op het moment dat je focus en concentratie verminderen, als je je bijvoorbeeld langdurig hebt moeten inspannen. Je hersenen krijgen dan te weinig energie. Onze hersenen gebruiken per dag 20% van de dagelijkse energiebehoefte, het is daarom belangrijk om onze hersenen van voldoende voeding te voorzien.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je in beweging komt. Bewegen zorgt voor zuurstof in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de verbranding van glucose op gang komt. Adem in, adem uit!
  • Kauw op een kauwgompje. Kauwen zorgt ervoor dat je goed kunt nadenken. Pas wel op dat je niet de hele dag aan het kauwen bent op kauwgom, de speekselproductie komt hierdoor op gang en zorgt voor een hongerprikkel in de maag;
  • Eet regelmatig en voorkom dat je een snackbui krijgt;
  • Eet vezelrijke en langzame koolhydraten met een ruime portie eiwitten. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. Dit voorkomt slaperigheid na het eten.

3. Geen honger

Geen honger, dit is ook een veelvoorkomend probleem. Sommige mensen ervaren namelijk geen hongerprikkel, althans, ze weten vaak ook niet hoe ze dit dan moeten voelen. Dit kan gewenning zijn, maar daarnaast kan bepaalde medicatie ook veel invloed hebben op de eetlust. Deze groep mensen gaat dan vaak maar eten omdat de klok dit hen vertelt. Het gevaar hiervan is dat te weinig eten of juist overeten op de loer ligt. Het seintje van verzadiging is bij de mensen die overeten dan vaak ook uitgeschakeld en het is dan moeilijk om te stoppen met eten. Het ‘geen honger‘ ervaren kan dus leiden tot overgewicht, maar ook ondergewicht.

Tips:

  • Op het moment dat je een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen of behouden is het niet fijn als je geen hongerprikkel ervaart. Om deze prikkel wel te gaan ervaren kun je eens gaan testen met tijdstippen verschuiven. Kijk eens hoe het gaat om bijvoorbeeld je ontbijt uit te stellen. Krijg je dan wel honger? Je zult dus even moeten experimenteren wanneer je wel of geen honger krijgt en hoe je de cirkel kunt doorbreken;
  • Doorbreek patronen en ontdek jouw ritme. In de meeste gevallen zijn we verbonden aan dagelijkse routine die bepalen hoe jouw eetpatroon eruitziet. Bijvoorbeeld door de lunch op het werk, sport, kinderen en noem maar op. Dit wil alleen nog niet zeggen dat dit ritme ook daadwerkelijk bij je past. Ook voor deze tip geldt; ga eens schuiven met je maaltijden en kijk wat er voor jou gevoel verandert. Een voorbeeld; je neemt een ontbijt, een tussendoortje en je luncht daarna, alleen tijdens de lunch heb je geen honger. Laat dan het tussendoortje in de morgen weg en kijk eens wat het doet. Of ga eerst wandelen voor je aan je lunch begint, dat zorgt ervoor dat je honger krijgt!

4. Constante honger

Constante honger is weer het tegenovergestelde van ‘geen honger’. Maar deze hongersoort wordt daarentegen door veel mensen wel herkend: die onstilbare honger waar je je geen raad mee weet! Continu denk je maar aan eten! Naast dat het voor sommige een dagtaak is, bevordert het ook niet bepaald het behoud van een gezond gewicht. De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding. Veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Deze combinatie zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed. Hierdoor ontstaat continu de behoefte om te eten, terwijl er niet echt sprake is van honger.

Tips:

  • Beoordeel jouw maaltijden van de dag eens; bevatten deze voldoende vezels en eiwitten en niet te veel koolhydraten? Als je aan het PowerSlimmen bent, ben je al goed bezig. Als het goed is ervaar je dan ook weinig/geen honger doordat je langer verzadigd bent. Dit komt omdat je relatief weinig koolhydraten binnen krijgt maar wel voldoende vezels en eiwitten;
  • Wees kritisch op je eetpatroon; voeden jouw maaltijden goed genoeg? Wanneer dit niet het geval is komt je lichaam voedingsstoffen tekort en dat zorgt ervoor dat je lichaam blijft ‘vragen’ om eten.

5. Luchthonger

Dan hebben we nog luchthonger. Misschien nog nooit van gehoord? Deze soort honger kenmerkt zich doordat je last krijgt van rommelingen of een raar geluid vanuit de maagstreek. Nu ik je dit vertel zal je het vast herkennen. Luchthonger wordt vaak verward met lichaamshonger. Het verschil tussen beide soorten honger is, dat bij lichaamshonger het maaghormoon ghreline in werking wordt gesteld. Wanneer er sprake is van luchthonger is dit niet het geval. Het is eigenlijk een soort ‘nep’ honger waarbij lucht in de maag zich verplaatst.

Tips:

  • Drink een glas water, thee of koffie (zwart) of probeer eens een kopje bouillon;
  • Kauwen op kauwgom, roken en drinken door een rietje, zorgen er ook voor dat er veel lucht ingeslikt wordt dus probeer dit te beperken.

6. Zintuigenhonger

Zintuigenhonger klinkt je waarschijnlijk bekender in de oren? Mocht je al eens een cursus gedaan hebben of iets gelezen hebben over mindful eten, dan weet je al dat zintuigenhonger ook wel oog-, neus-, en oorhonger genoemd wordt. Het wordt veroorzaakt door een prikkel uit de omgeving, bijvoorbeeld door de geur van een patatzaak of het zien van koeken in de supermarkt. Houd in je achterhoofd dat ieder hongergevoel dat door onze ogen, oren of neus is opgewekt geen echte lichaamshonger is. Het belangrijkste is dat je herkent of het gaat om zintuigenhonger of om lichaamshonger. Als je dit kunt onderscheiden ben je je hongergevoel de baas!

Tips:

  • Houd een eetdagboekje bij en noteer alles. Na verloop van tijd kun je misschien patronen ontdekken en deze vervolgens doorbreken;
  • Zorg ervoor dat de rol met koekjes (als dat je verleiding is) niet in het zicht ligt en het liefst gewoon niet in huis aanwezig is;
  • Focus je op andere dingen en zorg voor afleiding: lees een goed boek of ga een stuk wandelen;
  • Zorg voor een vaste structuur in je eetpatroon en voorkom zo snackbuien.

7. Verveelhonger

Verveelhonger, dit heb je vast wel eens gehad. Wanneer je druk bent denk je niet aan eten, maar op het moment dat je even niks te doen hebt, verveel je je al snel en is de wandeling naar de voorraadkast alweer gemaakt. Herkenbaar?

Tip:

  • Verveelhonger is niks anders dan een honger die puur ontstaat door verveling. Bedenk voor jezelf op welke momenten jij het lastig krijgt en maak vervolgens een plan. Noteer welke momenten lastig zijn en hoe je om kunt gaan met deze momenten. Zie in wat jou valkuilen zijn!

Herken jij jezelf één van bovengenoemde soorten honger? Laat het me weten in de reacties en hoe jij hier mee omgaat.

Staat die van jou hier nog niet tussen of ben je sowieso benieuwd naar de andere zes soorten honger en hoe je hiermee om kunt gaan? Lees dan volgende week verder in 'Welk soort hongergevoel heb jij? Deel 2'

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht